DISTRIBUIȚI
Martin Griffiths, UN Special Envoy for Yemen briefs the press on the Geneva Consultations on Yemen, Palais des Nations. 5 September 2018. Photo by Violaine Martin

ONU a deblocat luni 40 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru a atenua degradarea situaţiei umanitare în Etiopia şi a proteja civilii, a anunţat secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, într-un comunicat, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aceste fonduri ‘vor ajuta la întărirea operaţiunilor de ajutor de urgenţă în regiunile din nordul Etiopiei afectate de război şi vin în sprijinul primelor operaţiuni legate de seceta din sudul Etiopiei’, se spune în comunicat.


Citeşte şi: Mai multe australience dau în judecată Qatarul, după examinările ginecologice forţate pe Aeroportul din Doha – Black News

Conflictul care devastează nordul Etiopiei a început acum mai mult de an, când prim-ministrul Abiy Ahmed a declanşat o ofensivă împotriva puterii regionale a Frontului de eliberare a poporului din Tigray (TPLF).

‘Milioane de oameni în nordul Etiopiei trăiesc în situaţie nesigură în timp ce criza umanitară se agravează şi se extinde’, iar ‘necesităţile cresc peste tot’, a subliniat Griffiths, revenit recent dintr-o vizită în ţara est-africană.

În regiunile Amhara şi Afar din nordul Tigray, fondurile deblocate luni vor merge spre agenţiile umanitare pentru ameliorarea protecţiei civililor victime ale conflictului.

‘Femeile, băieţii şi fetele sunt primele victime ale conflictului, însă fondurile pentru a le asigura protecţia sunt insuficiente’, a amintit responsabilul ONU. Potrivit Naţiunilor Unite, sute de mii de oameni trăiesc în condiţii apropiate de foamete în regiunea nordică Tigray.

Citeşte şi: Șefa NHS Anglia este acuzată că a ABUZAT de statisticile Covid – Black News

În regiunile Somali (sud-est) şi Oromia (întinsă din centru până în sud), fondurile vor ajuta la prevenirea pagubelor provocate de secetă, contribuind la distribuirea de apă potabilă pentru evitarea epidemiilor de holeră şi permiţând crescătorilor să-şi păstreze turmele.

În pofida injecţiei de fonduri anunţate luni, nevoile financiare pentru ajutor umanitar în Etiopia sunt departe de a fi acoperite, fiind necesare încă 1,3 miliarde de dolari, dintre care 350 milioane numai în Tigray, menţionează AFP.