DISTRIBUIȚI
The National

China şi alte ţări din Asia, precum Cambodgia şi Filipine, şi-au înăsprit cenzura în timpul pandemiei de COVID-19, a estimat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează AFP, scrie agerpres.

Într-un comunicat în care detaliază acţiunile întreprinse în mai multe ţări, ea arată că în China, potrivit informaţiilor primite de cabinetul său, mai mult de zece profesionişti în domeniul sănătăţii, universitari şi cetăţeni obişnuiţi au fost plasaţi în detenţie, iar în unele cazuri au fost inculpaţi, pentru că şi-au publicat opiniile şi alte informaţii despre situaţia legată de COVID-19 sau au criticat modul în care guvernul chinez a răspuns la epidemie.


Citește și : Pedro Sanchez cere Parlamentului spaniol PRELUNGIREA stării de urgență

Aceste cazuri includ doi tineri studenţi care ar fi fost plasaţi în detenţie în aprilie după ce au elaborat o bancă de date online despre epidemia de COVID-19 în China, potrivit Bachelet.

Pe plan mai general, ea s-a declarat îngrijorată de reprimarea libertăţii de expresie în Asia după ce noul tip de coronavirus a fost semnalat la sfârşitul lui decembrie în China, subliniind că pandemia a dus la „o nouă înăsprire a cenzurii în mai multe ţări” ale regiunii.

Potrivit ONU, „arestări de persoane care şi-au exprimat nemulţumirea sau care ar fi difuzat false informaţii în presă şi mass-media sociale au fost semnalate în Bangladesh, Cambodgia, China, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Nepal, Filipine, Sri Lanka, Thailanda şi în Vietnam”.

Astfel, în India, mai mulţi jurnalişti şi cel puţin un medic au fost inculpaţi pentru că au criticat public răspunsul autorităţilor la epidemie, a precizat Michelle Bachelet, subliniind că la Mumbai poliţia a adoptat o ordonanţă ce le interzice persoanelor să incite la „ură faţă de funcţionarii din guvern şi acţiunile lor” în faţa pandemiei.

Şi în Indonezia cel puţin 51 de persoane au făcut obiectul unei anchete pentru că ar fi difuzat ştiri false despre pandemie, în timp ce în Cambodgia ONU a documentat arestarea a 30 de persoane, printre care o fată de 14 ani, pentru că au făcut comentarii publice despre COVID-19 sau au publicat mesaje cu privire la acest subiect în mass-media sociale.

Citește și : Seimul polonez ‘a bătut în cuie’ data alegerilor prezidențiale

„În aceste vremuri de mare incertitudine, profesioniştii din domeniul sănătăţii, jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului şi publicul în general trebuie să fie autorizaţi să-şi exprime opiniile asupra unor subiecte de interes public ce au o importanţă vitală, precum (…) gestionarea crizei socio-economice şi sanitare”, a declarat Bachelet, citată într-un comunicat.

„Această criză nu trebuie să fie utilizată pentru a reduce la tăcere sau a limita libera circulaţie a informaţiei şi a dezbaterilor”, a subliniat ea, atenţionând că lupta împotriva dezinformării nu trebuie să se traducă prin cenzură.