DISTRIBUIȚI
CNN.com

Consiliul de Securitate al ONU a „condamnat ferm” vineri ultimul tir nord-coreean de rachetă care a survolat Japonia, pe care l-a calificat ca „extrem de provocator”, transmite AFP. 

Este vorba de „acţiuni scandaloase”, potrivit Consiliului, care cere Coreei de Nord oprirea imediată a acestora.


„Aceste acţiuni nu reprezintă o ameninţare doar pentru regiune, ci şi pentru toate statele membre ale ONU”, se arată într-o declaraţie a Consiliului de Securitate publicată la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise.

Lansările de rachete ale Coreei de Nord „la fel ca alte acţiuni ale sale recente şi declaraţii publice subminează deliberat pacea regională şi stabilitatea”, adaugă documentul, care nu face referire la noi sancţiuni şi care a fost aprobat de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, printre care Japonia, membru nepermanent.

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă vineri. Aceasta a survolat Japonia, după care a căzut în mare la aproximativ 2.000 km spre est. Potrivit lui Joseph Demsey, de la Institutul Internaţional de Studii Strategice, acesta a fost „cel mai lung zbor al uneia dintre rachetele lor (nord-coreene) balistice”.

Racheta a fost lansată de la un poligon de lângă Phenian, la mai puţin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o a opta rundă de sancţiuni, într-o încercare de a convinge Coreea de Nord să renunţe la controversatele sale programele balistic şi nuclear.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au îndemnat la ‘negocieri directe’ cu Phenianul, pentru a reduce tensiunile după cel mai recent test balistic nord-coreean, a anunţat vineri Kremlinul, informează AFP şi TASS.

În timpul unei discuţii telefonice, ei au subliniat la unison ‘caracterul inadmisibil al continuării escaladării’ tensiunilor în peninsula coreeană, informează Kremlinul într-un comunicat, adăugând că cei doi lideri s-au pus de acord asupra ‘necesităţii de a rezolva această situaţie extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice, prin reluarea negocierilor directe’.