DISTRIBUIȚI
eNCA

Vântul şi inundaţiile provocate de ciclonul Idai, care a măturat sud-estul Africii, au afectat peste 2,6 milioane de oameni în ceea ce ar putea fi considerat unul dintre cele mai grave dezastre provocate de vreme din emisfera sudică, au precizat marţi oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Echipele de intervenţie încă se luptă să ajungă la victime la cinci zile după ce ciclonul Idai a lovit ţărmul cu rafale de vânt de până la 170 de kilometri pe oră, deplasându-se dinspre Oceanul Indian spre Mozambic, apoi către vecinii săi din interiorul continentului, Zimbabwe şi Malawi.


Citește și : Incertitudine în jurul vizitei lui Emmanuel Macron în Polonia

Potrivit salvatorilor, mulţi supravieţuitori au rămas izolaţi în zone îndepărtate, înconjuraţi de drumuri distruse, clădiri avariate şi sate acoperite de ape.

„Printre oamenii de pe teren există sentimentul că lumea nu a înţeles încă gravitatea dezastrului”, a spus Matthew Cochrane, purtător de cuvânt al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, în cadrul unei conferinţe de presă ONU în Geneva.

„Întreaga grozăvie şi impactul complet vor ieşi la iveală abia în zilele următoare”, a adăugat acesta.

Bilanţul oficial al deceselor a ajuns la 84 în Mozambic, dar preşedintele statului, Filipe Nyusi, a spus luni că a survolat cele mai grav afectate zone, unde a văzut trupuri plutind în râuri, şi estimează că peste 1.000 de persoane ar putea fi decedate.

Ciclonul a lovit joi ţărmul în apropiere de portul Beira din Mozambic şi s-a deplasat spre interiorul continentului în weekend, lăsând marţi, în urma sa, ploi torenţiale.

Analiza imaginilor din satelit sugerează că 1,7 milioane de persoane s-au aflat pe traiectoria ciclonului în Mozambic şi 920.000 de persoane au fost afectate în Malawi, a precizat Herve Verhoosel, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial al ONU.

Mai multe râuri au ieşit din matcă sau sunt pe cale să iasă, lăsând în urma lor o suprafaţă imensă acoperită de ape şi accesibilă doar pe cale aerului sau a apei, a declarat telefonic din Johannesburg Lola Castro, director regional al Programului Alimentar Mondial pentru Africa Sudică, la şedinţa informativă de la sediul ONU.

Ploile torenţiale care au precedat formarea ciclonului au agravat situaţia, a spus Clare Nullis, din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, organism al ONU.

Citește și : FDS anunță arestarea mai mulţi jihadişti implicaţi în atacul de la Minbej din nordul Siriei

„Dacă se adeveresc cel mai rele temeri… atunci putem spune că este unul dintre cele mai grave dezastre provocate de vreme, dezastre provocate de un ciclon tropical în emisfera sudică”. Perioadele de secetă sunt considerate legate de schimbările climatice, nu de vreme.

În Beira, un oraş de coastă dintr-o zonă joasă, cu 500.000 de locuitori, Nullis spune că apa nu are pe unde să se evacueze. „Nu va dispărea foarte curând”, a mai spus aceasta.

În Beira se află cel de-al doilea port ca mărime din Mozambic, poartă de acces pentru ţările care nu au ieşire la mare din regiune.

Staţia de control a unei conducte care leagă Beira de Zimbabwe şi transportă cea mai mare parte din combustibilul ţării a fost avariată, a declarat marţi ministrul Energiei din Zimbabwe, Jorum Gumbo, pentru ziarul de stat Herald.

„Cu toate acestea, avem stocuri suficiente în ţară şi am fost informat că reparaţiile de la Beira ar putea dura o săptămână”, a spus ministrul.