DISTRIBUIȚI

Raportoarea specială a ONU pentru combaterea violenţei faţă de femei i-a cerut miercuri guvernului turc, la Ankara, să-şi reconsidere decizia de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor, instrument internaţional esenţial în combaterea violenţelor împotriva femeilor în întreaga lume, informează AFP, potrivit agerpres

”Regret profund că Turcia a părăsit Convenţia de la Istanbul. (…) Cer guvernului turc să reconsidere această decizie”, a afirmat Reem Alsalem în prezentarea concluziilor preliminare ale unui raport referitor la situaţia drepturilor femeilor în Turcia.


Citește și : Singapore i-a prelungit permisul de şedere lui Gotabaya Rajapaksa

Reprezentanta ONU a tras un semnal de alarmă privind riscurile de regresie a drepturilor femeilor în Turcia.

”Turcia a făcut reforme importante pentru a preveni violenţa, dar ele sunt insuficiente”, a declarat ea.

Potrivit acesteia, retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul a slăbit aplicarea legilor existente, încurajând bărbaţii violenţi şi expunând femeile la riscuri suplimentare.

Consiliul de Stat turc a confirmat săptămâna trecută retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte norme constrângătoare juridic pentru a preveni violenţele faţă de femei.

Semnată în 2011, la Convenţia de la Istanbul obliga guvernul turc să adopte o legislaţie ce reprimă violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.