DISTRIBUIȚI
Reuters

ONU a cerut joi Turciei şi celorlalte state vecine cu Siria să primească un număr mai mare de refugiaţi, după ce sute de mii de persoane au fugit din calea luptelor la Idlib, relatează AFP, scrie agerpres.

Din decembrie, când a începutul ofensiva militară a trupelor preşedintelui Bashar al-Assad, circa 900.000 de persoane s-au refugiat din regiunea Idlib, majoritatea în alte zone ale acesteia sau în regiunea Alep, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).


Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

”Trebuie să facem să înceteze luptele şi să ajungem la o situaţie de securitate pentru a salva vieţile”, a transmis într-un comunicat Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi.

”La fel ca în trecut, în momente de criză, lansez de asemenea un apel ţărilor vecine, inclusiv Turciei, să extindă primirile pentru ca persoanele aflate în mare pericol să-şi poată găsi refugiu – chiar dacă sprijinul popular şi capacităţile de primire sunt deja puse la grea încercare”, solicită Filippo Grandi.

Statele vecine Siriei găzduiesc în prezent circa 5,6 milioane de refugiaţi, dintre care aproximativ 3,6 milioane se află în Turcia, iar ONU cere sporirea sprijinului internaţional pentru aceste ţări.

Potrivit UNHCR, peste patru milioane de civili, din care jumătate sunt strămutaţi interni, se află în prezent în nord-vestul Siriei. Organizaţiile umanitare încearcă să le vină în ajutor în special prin expedierea peste graniţă dinspre Turcia a unor materiale pentru adăpost şi kituri cu ajutoare de urgenţă.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

De asemenea, agenţia ONU a pre-poziţionat în regiune stocuri cu materiale de urgenţă care pot răspunde nevoilor imediate a circa 2,1 milioane de persoane, inclusiv corturi pentru circa 400.000 de persoane.