DISTRIBUIȚI

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michele Bachelet, a cerut marţi ridicarea imunităţii responsabililor saudiţi care ar putea fi implicaţi în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi după intrarea acestuia în consulatul ţării sale la Istanbul, la 2 octombrie, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Ţinând cont de gravitatea situaţiei din jurul dispariţiei domnului Khashoggi, estimez că inviolabilitatea sau imunitatea locurilor şi funcţionarilor vizaţi de tratate precum Convenţia de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare ar trebui să fie ridicată imediat”, a indicat Michele Bachelet într-un comunicat.


Citeşte şi: Arabia Saudită se pregăteşte să recunoască uciderea lui Jamal Khashoggi

Pe de altă parte, canalul de televiziune turc NTV a relatat marţi că poliţia va percheziţiona şi reşedinţa consulului saudit la Istanbul, în cadrul anchetei asupra dispariţiei lui Khashoggi.

De asemenea, anchetatorii turci vor percheziţiona încă o dată marţi clădirea consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, după o primă operaţiune de acest fel efectuată luni seară.

Săptămâna trecută, Turcia a acceptat o propunere saudită privind crearea unei echipe de anchetă comune care să investigheze dispariţia lui Khashoggi. Autorităţile turce au afirmat că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul a respins această acuzaţie.

Citeşte şi: Trump scapă ‘basma curată’! Actriţa XXX este bună de plată

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad şi editorialist la publicaţia The Washington Post, nu a mai dat niciun semn de viaţă de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o femeie cu cetăţenia turcă.

Potrivit cotidianului The Washington Post, autorităţile turce le-au declarat unor funcţionari americani că deţin înregistrări audio şi video care dovedesc uciderea jurnalistului în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.