DISTRIBUIȚI
Time

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut marţi participarea unor experţi internaţionali la ancheta asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, solicitând de asemenea Arabiei Saudite să dezvăluie unde se află cadavrul, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„Pentru ca o anchetă să poată fi efectuată fără apariţia unor considerente politice, participarea unor experţi internaţionali, cu acces deplin la probe şi martori, ar fi foarte de dorit”, a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat.


Citește și : Cel puţin opt morţi în urma unui accident rutier produs în partea israeliană a litoralului Mării Moarte

Ea a subliniat importanţa de a stabili dacă „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului, precum tortura, execuţia sumară sau dispariţia forţată” şi de a identifica toate persoanele implicate „în crimă, indiferent de funcţia lor oficială”.

„Îndemn autorităţile saudite să dezvăluie fără întârziere locul unde se află cadavrul”, a adăugat şefa drepturilor omului a ONU, notând importanţa „crucială” a autopsiei.

Este a treia oară când Michelle Bachelet a publicat un comunicat despre această crimă, în timp ce cadavrul jurnalistului rămâne de negăsit la aproape o lună de la moartea acestuia pe 2 octombrie.

Apelul ei survine în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut de asemenea presiune asupra Riadului marţi, cerându-i procurorului general al Arabiei Saudite, care s-a dus la consulatul saudit din Istanbul unde a fost ucis jurnalistul, să îi identifice pe cei care au pus la cale crima.

Saud ben Abdallah Al-Muajab a vizitat consulatul, unde a rămas aproape o oră şi jumătate, după ce a discutat cu procurorul general al Turciei la Istanbul, Irfan Fidan, pentru a doua oară în două zile. El nu a făcut nicio declaraţie presei.

Citește și : Angela Merkel: „Retragerea din funcţia de lider al CDU nu îmi va slăbi poziţia în negocierile internaţionale”

Sub presiunea internaţională, Riadul în cele din urmă a recunoscut, după mai multe zile când a negat, uciderea jurnalistului în consulat într-o operaţiune „neautorizată”, dar a prezentat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticism.