DISTRIBUIȚI
pambazuka.org

Organizaţia Naţiunilor Unite le-a cerut marţi autorităţilor din Camerun să deruleze o anchetă „independentă, imparţială şi completă” după moartea a cel puţin 23 de persoane, dintre care majoritatea copii, în cadrul unei operaţiuni militare în vestul anglofon al ţării, afectat de un sângeros conflict separatist, relatează AFP, scrie agerpres.

O parte a opoziţiei cameruneze şi numeroşi martori intervievaţi de ONG-uri i-au acuzat pe militarii camerunezi că au comis vineri acest atac într-un cartier din localitatea Ntumbo, situată în regiunea anglofonă Nord-Vest.


Citește și : Trump cere ca toate procesele declanşate de ancheta procurorului Mueller să fie anulate

Acuzaţiile au fost dezminţite luni de armata cameruneză, care a spus că a fost un „atac nefericit” şi a vorbit despre cinci victime civile, anunţând în acelaşi timp deschiderea unei „anchete aprofundate”.

„Presăm autorităţile să garanteze că ancheta va fi independentă, imparţială şi completă şi că vinovaţii vor fi traşi la răspundere”, a transmis marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) într-un comunicat.

De aproape trei ani, are loc un conflict sângeros între forţele de securitate cameruneze şi grupuri armate anglofone separatiste în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest, populate în principal de minoritatea anglofonă cameruneză. Cele două tabere s-au acuzat de comiterea de crime şi de extorcări împotriva civililor.

La Ntumbo, 23 de persoane au fost ucise, între care două femei însărcinate şi 15 copii, conform celui mai recent bilanţ comunicat de ONU. Nouă dintre ei aveau mai puţin de cinci ani.

Mai mulţi martori citaţi de ONU au afirmat că „40 de bărbaţi înarmaţi, între care membri ai forţelor de apărare şi de securitate”, au atacat cartierul Ngarbuh şi „au tras asupra localnicilor şi au dat foc la case”.

Citește și : Procesul lui Netanyahu va începe la 17 martie

Armata cameruneză susţine, în schimb, un cu totul alt scenariu. Ea afirmă că şase militari care patrulau în sat au fost ţinta unor focuri de arme ale unor ‘terorişti’ şi că luptele au dus la explozia unor rezervoare de carburant, provocând un incendiu care a omorât „o femeie şi patru copii”. Armata dă asigurări că „a scos din luptă” şapte „terorişti”.

Acest conflict care durează de aproape trei ani a făcut peste 3.000 de morţi şi a forţat aproape 700.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele. Conform ONG-urilor internaţionale, civilii sunt primele victime ale acestui conflict.