DISTRIBUIȚI
The Limited Times

ONU îndeamnă donatori internaţionali să angajeze până la zece miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) în vederea ajutorării refugiaţilor sirienilor, care fug de un deceniu de Războiul Civil, în plină pandemie de covid-19, relatează Reuters, scrie news.ro

În cadrul celei de cincea Conferinţe anuale pe tema refugiaţilor sirieni, un eveniment organizat de către Uniunea Europeană (UE), ONU cere 4,2 miliarde de dolari pentru ajutorarea sirienilor din ţară şi 5,8 miliarde de dolari pentru refugiaţii în ţări din Orientul Mijlociu.


Citește și : Joe Biden numește primii săi judecători federali

Aproxmativ 24 de milioane de oameni au nevoie de un ajutor de bază – cu patru milioane mai mulţi decât anul trecut, cel mai mare număr de la reprimarea unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către regimul lui Bashar al-Assad, în 2011, care a declanţat războiul civil.

”Au trecut zece ani de disperare şi de dezastru pentru sirieni”, denunţă secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare Mark Lowcock.

Nivelul confruntărilor între forţele armate siriene şi rebeli au scăzut în urma unui acord încheiat în urmă cu un an, care a pus capărt unei campanii de bombardamente a Rusiei şi care a condus la deplasarea unui milion de oameni.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres intervine la această conferinţă marţi.

La 10 martie, la marcarea a zece ani de la primele manifestaţii împotriva lui Bashar al-Assad, Guterres a prezentat Siria drept un ”coşmar viu”, în care aproape jumătate dintre copii nu au cunoscut decât războiul.

Citește și : China a început vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani şi a celor cu boli cronice