DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la comunitatea internaţională ”să susţină eforturile” de reconstrucţie în Irak după războiul său împotriva grupării Stat Islamic (SI), într-un moment în care Bagdadul se aşteaptă la importante contribuţii financiare, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Lumea întreagă vă este datoare pentru lupta voastră împotriva ameninţării mondiale ce-o reprezintă Daesh”, acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic, a afirmat Guterres în ultima zi a conferinţei internaţionale din Kuweit privind reconstrucţia în Irak.


Citeşte şi: Donald Trump SCHIMBĂ ambasadorii SUA din Polonia şi Ungaria

”Este timpul de a ne exprima gratitudinea şi solidaritatea noastră cu poporul irakian”, a adăugat el, în contextul în care comunitatea internaţională urmează să anunţe în cursul zilei suma contribuţiei sale pentru vastele eforturi de reconstrucţie a Irakului, al cărei cost este evaluat la 88 miliarde de dolari (71 miliarde de euro).

Bagdadul a proclamat în decembrie ”victoria” forţelor irakiene, susţinute de coaliţia internaţională sub comandament american, împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic, care au preluat controlul în 2014 al unor vaste teritorii în Irak, punând în pericol însăşi existenţa ţării. Dar, după trei ani de lupte îndârjite, pagubele sunt considerabile şi Bagdadul aşteaptă mult din partea comunităţii internaţionale pentru a ajuta la reconstrucţia ţării.

Guterres a făcut apel la comunitatea internaţională ”să susţină eforturile Irakului pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus de război”, dând asigurări că ONU ”va fi de partea sa în fiecare etapă”.

Citeşte şi: Vicele american crede că ‘Iisus îi transmite ce să spună’

Cu această ocazie şeful organizaţiei mondiale a anunţat un program al ONU de asistenţă pentru o perioadă de doi ani ce are drept scop să ajute guvernul irakian să pună în practică prevederile cu caracter social ale proiectului de reconstrucţie.

Prima ţară care şi-a făcut cunoscută suma contribuţiei este Kuweitul, care a anunţat un ajutor de două miliarde de dolari, din care un miliard sub formă de împrumuturi.

”Sunt fericit să anunţ că emiratul Kuweit îşi va onora angajamentul de a-i ajuta pe fraţii săi irakieni”, a declarat emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, în cea de-a treia şi în ultima zi a unei conferinţei.