DISTRIBUIȚI
MINNEAPOLIS, MN - MAY 27: A protester holds a sign, showing an image from the video of George Floyd's arrest, outside the Third Precinct Police Station on May 27, 2020 in Minneapolis,Minnesota. Four Minneapolis police officers have been fired after a video taken by a bystander was posted on social media showing Floyd's neck being pinned to the ground by an officer as he repeatedly said, "I can’t breathe". Floyd was later pronounced dead while in police custody after being transported to Hennepin County Medical Center. (Photo by Stephen Maturen/Getty Images)

Autorităţile americane trebuie să acţioneze pentru a opri poliţia să ucidă afro-americani neînarmaţi, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, după incidentul mortal înregistrat la Minneapolis în urmă cu câteva zile, relatează dpa, Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

În Minneapolis au izbucnit proteste violente după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire.


Citește și : Coreea de Sud LIMITEAZĂ numărul de elevi în şcoli

”Acest caz este cel mai recent dintr-un lung şir de ucideri de afro-americani neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie din SUA şi cetăţeni de rând”, a spus Bachelet.

Solicitând ”măsuri serioase”, fosta şefă a statului chilian a afirmat că se impune o schimbare a procedurilor poliţiei, că trebuie puse în practică sisteme de prevenţie şi că ofiţerii ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi în cazul folosirii excesive a forţei.

”De asemenea, trebuie examinat integral, recunoscut ca atare şi tratat rolul pe care discriminarea rasială înrădăcinată şi generalizată îl joacă în aceste decese”, a accentuat reprezentanta ONU.

Ea a salutat lansarea unei anchete asupra morţii lui George Floyd, dar a remarcat că în trecut investigaţii similare au avut drept rezultate justificări discutabile pentru crime. În egală măsură, Michelle Bachelet a afirmat că înţelege furia opiniei publice, dar le-a cerut protestatarilor să se abţină de la violenţe.

Citeşte şi: Trump a semnat ordinul ce loveşte în plin reţelele sociale

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

Alte înregistrări publicate joi par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării. Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia a fost arestat îl arată cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă.