DISTRIBUIȚI
afp

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut marţi statului Nicaragua să efectueze ”anchete rapide, independente şi transparente” privind victimele manifestaţiilor împotriva reformei pensiilor, deplorând posibile ”execuţii ilegale”, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Suntem îndeosebi de preocupaţi de faptul că un anumit număr de decese pot echivala cu execuţii ilegale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, într-o conferinţă de presă la Geneva. ”Cerem autorităţilor din Nicaragua să vegheze ca în legătură cu decesele respective să aibă loc anchete rapide, aprofundate, independente şi transparente”, a adăugat dna Throssell.


Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Potrivit declaraţiilor sale, ”este esenţial” să se desfăşoare o anchetă privind ”afirmaţiile de folosire excesivă a forţei de către poliţie şi alte organisme de securitate” ale statului. ”Suntem, de asemenea, preocupaţi în legătură cu informaţiile potrivit cărora zeci de persoane au fost rănite sau deţinute în ultimele zile”, a afirmat ea.

Înaltul Comisariat estimează că ”trebuie să aibă loc de asemenea anchete privind actele de violenţă, inclusiv de jafuri, care ar fi fost comise în timpul manifestaţiilor”.

Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

Înaltul Comisariat, care nu are reprezentant în Nicaragua, indică faptul că a primit ”rapoarte demne de încredere potrivit cărora cel puţin 25 de persoane au fost ucise în Nicaragua în timpul manifestaţiilor naţionale împotriva reformelor prevăzute în domeniul securităţii sociale”.

Duminică, şeful statului a anunţat că-şi retrage reforma pensiilor, dar zeci de mii de persoane au manifestat luni în Nicaragua, ţară confruntată cu o criză politică şi socială puternică.