DISTRIBUIȚI
Reuters

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat marţi că vor fi necesare fonduri în valoare de 738 de milioane de dolari pentru a ajuta, în 2019, statele vecine Venezuelei să facă faţă fluxului de refugiaţi şi migranţi veniţi din această ţară, victimă a unei grave crize economice şi umanitare, informează Reuters, potrivit agerpres.

Este pentru prima dată când această criză este inclusă în apelul anual al ONU la colectare de fonduri în scopuri umanitare, suma totală estimată pentru anul viitor fiind de 21,9 miliarde de dolari, fără a lua în calcul şi Siria.


Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Din 2015, trei milioane de venezueleni au fugit de problemele politice şi economice din ţara lor, potrivit cifrelor Înaltului comisariat al ONU pentru refugiaţi. Cei mai mulţi au plecat în 16 alte ţări din America Latină şi zona Caraibelor, în frunte cu Brazilia, Columbia, Ecuador şi Peru.

„În 2019, circa 3,6 milioane de oameni vor avea nevoie de asistenţă şi protecţie, fără perspective de întoarcere în ţară pe termen scurt şi mediu”, se arată în apelul Naţiunilor Unite.

Cea mai mare povară o poartă în prezent Columbia, care a primit un milion de venezueleni, a menţionat coordonatorul ONU pentru crize umanitare, Mark Lowcock.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

Săptămâna trecută, ONU a lansat un alt apel mai limitat la colectare de fonduri de urgenţă în valoare de 9 milioane de dolari pentru susţinerea de proiecte în domeniul sănătăţii şi alimentaţiei în interiorul Venezuelei.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro insistă că problemele economice cu care se confruntă ţara sa sunt generate de sancţiunile financiare impuse de SUA şi de „războiul economic” lansat împotriva ei de adversari politici.