DISTRIBUIȚI
The Economist

Cel puţin 2,3 milioane de persoane au părăsit Venezuela din 2015, fugind de grava criză economică şi politică cu care se confruntă această ţară, a anunţat joi ONU, relatează AFP, scrie Agerpres.

Circa trei milioane de venezueleni trăiesc acum peste hotare, dintre care 2,4 milioane în America Latină şi în Caraibe, au anunţat Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi şi Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM) într-un comunicat.


Citește și : Judecătoarea de la Curtea Supremă americană, spitalizată după ce a căzut în birou

„Cel puţin 2,3 milioane de refugiaţi şi migranţi venezueleni au părăsit ţara din 2015”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UNHCR, William Spindler.

Majoritatea dintre ei s-au deplasat în Columbia şi în Peru.

„Ţările din America Latină şi din Caraibe au menţinut, într-o mare măsură, o politică de deschidere care trebuie apreciată cu privire la refugiaţii şi migranţii care provin din Venezuela”, a explicat într-un comunicat Reprezentantul special al UNHCR şi OIM pentru refugiaţii şi migranţii venezueleni, Eduardo Stein.

„Totuşi, capacitatea lor de primire este pusă la grea încercare, ceea ce impune un răspuns mai robust şi imediat al comunităţii internaţionale pentru ca această generozitate şi această solidaritate să continue”, a adăugat el.

Venezuela se află într-o criză politică şi economică acută, cu o superinflaţie care, potrivit FMI, va atinge 1.350.000% în acest an.

Citește și : Maşinile diesel, interzise în Germania: decizia unui tribunal privind interdicțiile de circulaţie

Exodul venezuelenilor care fug de situaţia economică dezastruoasă este considerat de ONU deplasarea de persoane cea mai masivă din istoria recentă a Americii Latine.

Potrivit statisticilor oficiale, Venezuela avea în 2015 puţin mai mult de 30 de milioane de locuitori.