DISTRIBUIȚI

Închiderea graniţelor terestre sau maritime nu-i opreşte pe traficanţii de persoane, ci doar le modifică rutele de transport, relevă prima analiză globală a traficului de persoane realizată de Biroul ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC), citată miercuri de dpa, potrivit agerpres.

Cel puţin 2,5 milioane de migranţi au fost în 2016 clienţi ai traficanţilor, care au câştigat din aceste servicii ilegale între 5,5 miliarde şi 7 miliarde de dolari, potrivit studiului.


Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

Experţii ONU avertizează că intensificarea măsurilor de protecţie a graniţelor nu este eficientă dacă nu se înscrie într-o politică mai generală. De multe ori, măsurile mai stricte de control aplicate la graniţe amplifică riscurile pentru migranţi şi creează mai multe oportunităţi de profit pentru traficanţi, au conchis experţii. Astfel, între 2009 şi 2015, închiderea graniţelor terestre pe ruta din Turcia către Europa occidentală a dus la creşterea „cererii” pe ruta maritimă din Mediterana de est, mai periculoasă.

UNODC recomandă ca eforturile guvernelor să se concentreze nu asupra modificărilor de rute, ci asupra aşa-ziselor centre de trafic, mai stabile, unde migranţii se adună de obicei înainte de a-şi începe călătoriile lungi spre destinaţia dorită.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

Agenţia ONU cere totodată statelor să deschidă „canale legale” de imigraţie şi să le ofere alternative legale de câştig persoanelor fără posibilităţi care recurg la traficul de persoane, pentru a combate acest comerţ.

În plus, ministerele publice trebuie să ia măsuri împotriva cooperării dintre traficanţi şi oficiali corupţi de la diferite niveluri, menţionează UNODC.