DISTRIBUIȚI
Reuters

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, bulgarul Nickolay Mladenov, a avertizat joi Consiliul de Securitate în legătură cu riscul unui nou conflict ‘devastator’ în Fâşia Gaza, în cadrul unei reuniuni marcate de critici israeliene împotriva unui israelian, a palestinienilor şi Boliviei, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Gaza este pe cale de implozie. Şi nu este o hiperbolă. Nu este alarmism. Este realitatea’, a avertizat prin legătură video Nickolay Mladenov, care a evocat o economie ‘în cădere liberă’.


Citeşte şi: O elevă de liceu din SUA le oferea colegilor fursecuri SPECIALE, făcute din cenuşă umană

‘Toţi indicatorii cheie – umanitar, economic, securitar şi politc – continuă să se deterioreze. Suntem în pragul unui nou conflict potenţial devastator, un conflict despre care toţi spun că nu-l doresc, dar este nevoie mai mult decât de cuvinte pentru a-l evita’, a subliniat emisarul ONU.

În lipsa ‘acţiunilor clare ale tuturor părţilor de a reduce tensiunea, consecinţele vor fi teribile’, a apreciat el.

Bolivia l-a invitat să intervină pe Hagai El-Ad, directorul B’Tselem, o organizaţie neguvernamentală israeliană care se opune ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene.

‘Fâşia Gaza, unde trăiesc 2 milioane de persoane, este o închisoare sub cerul liber’, a declarat acest israelian, aşezat alături de ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour.

Citeşte şi: ATAC taliban în Afganistan. Comandantul NATO a fost în bătaia puştii

Israelul a criticat energic prezenţa acestuia şi intervenţia sa la ONU. Consiliul de Securitate tocmai a asistat la un ‘circ’, a afirmat ambasadorul israelian Danny Danon. Renunţând la limba engleză, diplomatul a spus în ebraică câteva fraze, adresându-se lui Hagai El-Ad, care nu au fost înţelese de majoritatea membrilor şi traducătorilor Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit unei surse diplomatice, Danny Danon i-a spus directorului B’Tselem că este ‘un cetăţean israelian în serviciul inamicului’. ‘Ruşine să-ţi fie, colaboraţionistule!’, a spus el, potrivit sursei menţionate.

Citeşte şi: Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘ În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Revenind la limba engleză, Danny Danon a criticat puternic iniţiativa Boliviei. ‘Găsiţi-mi un palestinian sau un bolivian care să vină în faţa Consiliul de Securitate să-şi critice autorităţile’, a afirmat el, criticând între altele ‘cultura urii’ manifestată de palestinieni şi de liderul lor, Mahmoud Abbas, faţă de Israel.

În privinţa Gaza, ‘suntem în pragul unei escaladări majore’, a recunoscut ambasadorul israelian, condamnând lansarea recentă a rachetelor din Gaza spre ţara sa.

Primul membru al Consiliului de Securitate care a vorbit a fost ambasadoarea SUA, Nikki Haley. Ea a ales să nu vorbească despre conflictul israeliano-palestinian, intervenţia sa concentrându-se pe denunţarea Iranului.