DISTRIBUIȚI
RT

Emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nicolai Mladenov, a avertizat marţi că Fâşia Gaza se află pe punctul de a se ‘prăbuşi complet’ şi a declarat că pentru salvarea Gaza de la un dezastru este necesară restabilirea puterii Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) asupra teritoriului controlat în prezent de islamiştii Hamas, relatează AFP.

Hamas a preluat puterea în Gaza în 2007 după un cvasi-război civil cu Fatah, partidul care domină Autoritatea Naţională Palestiniană, potrivit agerpres.


Fără acest transfer de putere, ‘Gaza riscă să explodeze din nou, într-o manieră mult mai violentă şi sângeroasă ca în trecut’, a avertizat Mladenov la conferinţa anuală a Institutului israelian pentru studii de securitate naţională din Tel Aviv.

Citește și : Marea Britanie : Guvernul a încercat să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică după Brexit

Fâşia Gaza a fost din 2008 scena a trei războaie între Israel şi grupările armate palestiniene. Enclava palestiniană este afectată de conflicte, sărăcie, şomaj, stagnare economică, penurie de apă şi electricitate, şi de blocade israeliene şi egiptene. Israelul consideră gruparea Hamas responsabilă pentru această situaţie.

În plus, Statele Unite au anunţat în ianuarie întreruperea finanţării Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), un actor cheie în Gaza.

UNRWA a fost înfiinţată de Adunarea Generală a ONU în 1949, după ce sute de mii de palestinieni au fost expulzaţi ori s-au refugiat în urma războiului din 1948. Agenţia este finanţată benevol de state membre ale ONU, iar SUA sunt cel mai mare donator. Pe 16 ianuarie, Washingtonul a anunţat că va bloca 65 de milioane de dolari dintr-o tranşă de 125 de milioane destinată agenţiei. În anul fiscal 2017, care s-a încheiat pe 30 septembrie, UNRWA a primit din partea Statelor Unite 355 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali americani.

‘Spun adesea public, în reuniunile Consiliului de Securitate şi în alte părţi, că suntem în mijlocul unei crize umanitare majore’, a spus Mladenov. ‘Şi ca lucrurile să fie clare, situaţia este mult mai gravă’, a adăugat el.

‘Ne aflăm la un pas de prăbuşirea completă a sistemelor din Gaza, cu un colaps total al economiei, cu implicaţii asupra securităţii sociale, politice şi umanitare’, a spus oficialul ONU.

El a afirmat că va face cunoscute aceste motive de îngrijorare cu ocazia unei reuniuni miercuri la Bruxelles a comisiei pentru coordonarea sprijinului internaţional al donatorilor internaţionali pentru palestinieni. Oficialul ONU a precizat că întrevederea va avea loc la cel mai înalt nivel, în prezenţa unor oficiali israelieni, palestinieni şi a unui ‘anumit număr’ de miniştri de externe arabi.