DISTRIBUIȚI
afp

Agenția ONU pentru Drepturile Omului și-a reafirmat marți poziția față de coloniile israeliene din Cisiordania care încalcă reglementările dreptului internațional, respingând în același timp noua poziție a administrației Trump, potrivit Reuters, transmite mediafax.

Statele Unite au susținut luni în mod concret dreptul Israelului de a construi așezări evreiești în Cisiordania abandonându-și vechea poziție, care a durat timp de patru decenii, potrivit căreia acestea erau ”incompatibile cu reglementările din dreptul internațional”.


Citeşte şi: Armata israeliană a doborât patru rachete siriene

”O sckhimbare în poziția politică a unui stat nu modifică reglementările existente în dreptul internațional, nici interpretarea sa de către Curtea Internațională de Justiție și a Consiliului de Securitate (ONU)”, a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Agenției ONU pentru Drepturile Omului.

„Considerarea statutului coloniilor israeliene incompatibilă cu legislaţia internaţională nu a avansat cauza păcii. Adevărul dificil este că nu va exista niciodată o soluţionare juridică a conflictului, iar argumentele referitoare la cine are dreptate şi cine nu din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale nu vor aduce pacea”, a declarat Mike Pompeo.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine! Mai mulţi răniţi şi pagube materiale însemnate

Administraţia Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Isreaelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din Washington. Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.