DISTRIBUIȚI
Reuters

Tot mai mulţi venezueleni cer azil în străinătate, cu aproape un sfert de milion de cereri depuse numai anul trecut, a anunţat vineri agenţia ONU pentru refugiaţi, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

În total, 414.000 de cereri au fost depuse de cetăţeni venezueleni în străinătate din 2014, în timp ce aproape 60%, respectiv circa 248.000, numai în 2018, a declarat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).


Citește și : Miniştrii de Finanţe din UE vor discuta cum să cheltuiască viitorul buget al zonei euro

„Ca urmare a situaţiei din Venezuela, numărul de cereri de azil ale cetăţenilor venezueleni în lume a crescut exponenţial”, a explicat UNHCR într-un comunicat întocmit pe baza unor statistici naţionale.

Economia Venezuelei s-a contractat din cauza unei gestionări defectuoase şi, din 2014, după scăderea preţului petrolului, cel mai important produs al său de export. Inflaţia a ajuns la peste 2 milioane la sută pe an, într-o ţară unde salariul minim este de aproximativ 6 dolari pe lună.

Criza s-a agravat de când preşedintele Nicolas Maduro a fost reales în mai 2018, într-un scrutin condamnat pe larg ca fraudulos. Pe fondul unor demonstraţii masive, liderul opoziţiei Juan Guaido a fost declarat preşedinte interimar de către Adunarea Naţională.

Maduro s-a agăţat de putere, răspunzând adversarilor săi cu violenţă şi represiune, potrivit Amnesty International. În cinci zile de proteste, de la 21 la 25 ianuarie, zeci de persoane au fost ucise şi 900 arestate, a declarat grupul pentru apărarea drepturilor omului.

Citește și : Theresa May cere Uniunii Europene ”încă un efort” pentru a ieşi din impasul privind acordul Brexitului

UNHCR declară că oamenii care fug de conflict sau persecuţie au dreptul la protecţie în virtutea dreptului internaţional.

Două treimi dintre cererile de azil ale venezuelenilor au fost înregistrate în America Latină, restul în America de Nord şi
unele în ţări europene, adaugă agenţia ONU.

Numărul total al venezuelenilor care şi-au părăsit ţara este estimat la peste 3,4 milioane, în creştere de la 3,3 milioane în decembrie, adaugă UNHCR.