DISTRIBUIȚI

ONU a anunţat joi un acord cu privire la organizarea de alegeri în Libia între şeful Guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, un lider important din estul ţării, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acordul a fost încheiat miercuri la Abu Dhabi sub auspiciile ONU, a precizat într-un mesaj pe Twitter în limba arabă Misiunea de sprijin a Naţiunilor Unite în Libia (Manul).


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim s-a încheiat fără acord. Sancţiunile rămân în vigoare! – VIDEO

„Cele două părţi au convenit asupra necesităţii de a pune capăt perioadei de tranziţie prin alegeri generale, dar de asemenea în ceea ce priveşte modalităţilor de a menţine stabilitatea Libiei şi de a unifica instituţiilor sale”, a spus Manul.

După căderea regimului fostului colonel libian Muammar Gaddafi în 2011, Libia a ajuns într-o situaţie de haos, fiind dominată de luptele pentru putere între numeroase miliţii.

Ţara este acum condusă de două autorităţi rivale: la Tripoli are baza GNA, condus de Fayez al-Sarraj şi susţinut de comunitatea internaţională, în timp ce în estul Libiei un cabinet paralel este susţinut de Armata naţională libiană (ANL), autoproclamată de Khalifa Haftar. Printre instituţiile divizate se numără şi banca centrală.

Citește și : Răspunsul Israelului la manifestaţiile din Gaza „ar putea constitui crime împotriva umanităţii” (ONU)

Ultima intâlnire dintre Saraj şi Haftar a avut loc la sfârşitul lunii mai 2018 la Paris, când s-a mai discutat despre organizarea unor alegeri, dar fără ca vreo parte să se angajeze solemn.

În noiembrie, Italia, partener istoric şi principal al Libiei, a încercat fără succes o nouă apropiere între Sarraj şi Haftar în cursul unei reuniuni la Palermo, în prezenţa unor ţări implicate în dosarul libian. Dar mareşalul Haftar a boicotat întâlnirea.