DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Cargo ships are docked in the Black sea port of ODESSA, Ukraine, November 4, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.  

”Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie)”, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.


Citește și : Kremlinul susţine că NU e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a opri mobilizarea

ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o ”măsură temporară şi extraordinară”.

La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.

Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.

Aceste deplasări ”fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite”, a precizat JCC, care a adăugat că ”delegaţia Rusiei a fost informată”.

Rusia, care anunţase sâmbătă că-şi va ”suspenda” participarea la Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, a atenţionat luni cu privire la ”pericolul” continuării navigaţiei de-a lungul coridorului fără acordul său.

Citește și : Erdogan va discuta cu Putin şi Zelenski despre exportul cerealelor ucrainene

Moscova, care a denunţat o lovitură de dronă în peninsula Crimeea, cere ca ”Ucraina să garanteze securitatea” în culoarul maritim.

Acordul semnat la Istanbul pe 19 iulie pentru o perioadă de patru luni vizează prevenirea unei crize alimentare grave, în special în Africa. El a permis exportarea a peste 10 milioane de tone de cereale ucrainene ce erau blocate în porturi din sudul Ucrainei de la începerea agresiunii militare ruse, pe 24 februarie.