DISTRIBUIȚI
TV8.md

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi o rezoluţie menită să facă dreptate victimelor violenţelor sexuale în timpul conflictelor armate, însă după ce SUA, Rusia şi China au amputat radical textul, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

În mijlocul unei dezbateri organizate asupra violenţelor împotriva femeilor, un vot a fost organizat asupra acestei rezoluţii, după ultime negocieri aprinse şi noi retrageri de menţiuni din text. Treisprezece ţări au votat în favoarea textului, în timp ce Rusia şi China s-au abţinut.


Citește și : Avion prăbușit în SUA. Șase persoane au murit (VIDEO)

Cele două ţări au explicat că vor să combată violenţele sexuale din timpul conflictelor, însă au denunţat „interpretările laxiste” din text şi o luptă „manipulată”, pentru a ajunge la înfiinţarea de noi structuri ale ONU şi a superviza mandatele deja aprobate.

Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace în 2018, congolezul Denis Mukwege şi yazidita Nadia Murad au cerut în faţa Consiliului de Securitate al ONU justiţie pentru victimele violenţelor sexuale şi au deplâns slăbiciunea răspunsului internaţional. La rândul său, Amal Clooney, avocata Nadiei Murad şi a altor femei yazidite, a acuzat SUA şi Rusia că se opun creării unei justiţii internaţionale împotriva acestor crime. „Ne confruntăm cu o epidemie de violenţe sexuale”, iar „antidotul este justiţia”, a insistat avocata.

La origine, proiectul de rezoluţie german dorea înfiinţarea unui grup de lucru oficial, punerea în funcţiune a unui „mecanism” pentru a ajuta la aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei şi dezvoltarea protecţiei pentru victime, recunoscându-le drepturile pe plan sexual şi reproductiv.

Rusia, China şi SUA s-au opus înfiinţării unui asemenea mecanism de justiţie şi a grupului de lucru, iar Washingtonul a ameninţat că va impune un veto dacă vor fi menţiuni ce vor evoca drepturile reproductive, nutrind temerea că acest lucru ar putea constitui o încurajare a avorturilor.

Citește și : Egipt: Al-Sissi poate rămâne la putere până în 2030. Aproape 90% dintre alegători susțin modificările constituţionale

Franţa a denunţat SUA marţi, la ONU, pentru că a golit de substanţă acest proiect de rezoluţie. „Deplângem faptul că ameninţări cu veto au fost agitate de membri permanenţi ai acestui Consiliu, pentru a contesta 25 de ani de reuşite în favoarea drepturilor femeilor în situaţii de conflicte armate”, a declarat ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre.A