DISTRIBUIȚI

ONU a acuzat vineri forţele ucrainene şi pe cele ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare de prizonieri de război în timpul invaziei ruse din Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres

”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi ruşi în incapacitate de luptă”, ca şi de cea a ”15 prizonieri de război ucraineni”, a declarat şefa misiunii de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

Potrivit acesteia, ONU a documentat aceste execuţii ale ruşilor de către forţele armate ucrainene, ”deseori” comise ”imediat după capturarea pe câmpul de luptă”.

Naţiunile Unite sunt la curent cu cinci anchete desfăşurate de Kiev şi care implică 22 de victime, dar ”nu are cunoştinţă de nicio urmare împotriva autorilor” acestor crime, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte execuţiile unui număr de 15 prizonieri de război ucraineni ”la scurt timp după capturarea lor” de forţele armate ruse, 11 dintre ele au fost comise de gruparea paramilitară rusă Wagner.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor constituind crime de război, de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Gruparea Wagner este în prima linie a lupte în zona oraşului Bahmut, epicentrul ostilităţilor actuale din estul Ucraineni.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

La începutul lunii martie, o înregistrare video în care apărea presupusa execuţie a unui prizonier de război ucrainean de către soldaţi ruşi a provocat un şoc în Ucraina.