DISTRIBUIȚI
Asia Times

Raportorul ONU pentru drepturile omului în Myanmar Tom Andrews a acuzat vineri junta militară aflată la putere în Myanmar de masarea a zeci de mii de trupe şi arme grele în nordul ţării şi a declarat că se teme de comiterea unor atrocităţi, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Ar trebui să fim cu toţii pregătiţi, aşa cum sunt oamenii din această parte a Myanmarului, pentru atrocităţi şi mai numeroase”, a declarat Tom Andrews în faţa Adunării Generale a ONU de la New York.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

„Aceste tactici sunt o reminiscenţă sumbră a celor folosite de forţele armate înaintea atacurilor lor genocidare împotriva Rohingya din statul Rakhine în 2016 şi 2017”, a adăugat acesta. A precizat că a primit informaţii potrivit cărora un număr mare de trupe se deplasează în zonele îndepărtate din nordul şi nord-vestul Myanmarului.

Potrivit unei comunicat al Consiliului drepturilor omului, Tom Andrews, fost parlamentar american, a prezentat Adunării Generale a ONU concluziile raportului său anual privind situaţia drepturilor omului în Myanmar.

Conform sursei citate, junta militară a continuat să comită „crime probabile împotriva umanităţii şi crime de război” după lovitura de stat din februarie.

„Apar astăzi în faţa acestei instituţii venerabile pentru a vă transmite o simplă solicitare din partea populaţiei Myanmarului: îngrijoraţi-vă pentru catastrofa în curs şi transpuneţi această îngrijorare în acte semnificative”, a argumentat diplomatul american.

Săptămâna aceasta, armata aflată la putere după lovitura de stat din 1 februarie împotriva guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi a anunţat eliberarea cu ocazia sărbătorii budiste Thadingyut a 5.636 de persoane arestate în timpul demonstraţiilor masive care au avut loc după puci.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Dintre sutele de prizonieri politici amnistiaţi, unii au promis deja că vor relua lupta împotriva regimului militar.

Vineri, potrivit unui ONG, peste 100 de opozanţi au fost arestaţi din nou.