DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a acuzat vineri părţile beligerante din Siria, inclusiv gruparea Stat Islamic (SI), că profită de pandemia de COVID-19 pentru a lansa atacuri asupra populaţiei civile, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Diverse părţi implicate în conflictul din Siria, inclusiv Stat Islamic, par să profite de faptul că atenţia lumii este concentrată asupra pandemiei de COVID-19 pentru a se regrupa şi lansa atacuri împotriva populaţiei”, a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat, spunând că se teme de „o bombă cu efect întârziat care nu poate fi ignorată”.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Iran! Panică totală pe străzile din Teheran

Serviciile sale au înregistrat 33 de atacuri cu dispozitive explozive improvizate de la începutul lunii martie, între care 26 în zone rezidenţiale şi şapte în pieţe, aproape toate în regiuni din nordul şi estul ţării controlate în principal de armata turcă sau de Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de luptători kurzi.

Majoritatea acestor atacuri nu au fost revendicate.

Citește și : SUA încep retragerea bateriilor Patriot din Arabia Saudită

Pe 28 aprilie, 51 de persoane, dintre care cel puţin 29 de civili, au fost ucise într-un atentat cu camion capcană într-o piaţă din Afrin, oraş din nordul Siriei controlat de armata turcă şi de rebelii sirieni pe care îi are aliaţi, se arată în comunicatul Înaltului Comisar.

În războiul din Siria, care a început în 2011, au murit peste 380.000 de persoane şi alte câteva milioane sunt strămutate.