DISTRIBUIȚI
EPA/SANDOR UJVARI

Nouă organizaţii neguvernamentale de susţinere a presei au trimis joi liderilor Uniunii Europene o scrisoare prin care se opun unui proiect de lege privind starea de urgenţă din Ungaria, transmite AFP, potrivit agerpres.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban intenţionează să adopte actul normativ în cadrul eforturilor de combatere a coronavirusului. Starea de urgenţă ar permite guvernarea prin ordonanţe pe o perioadă nelimitată şi prevede pedepse cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”.


Citește și : China raportează 67 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus și 6 decese

Organizaţiile semnatare ale scrisorii sunt Reporteri fără frontiere, ARTICOLUL 19, Asociaţia Europeană a Jurnaliştilor, Centrul European pentru Libertatea Presei şi a Media, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Free Press Unlimited, Index on Censorship, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Institutul Internaţional de Presă.

„Nu este deloc surprinzător că Ungaria, care măcelăreşte libertatea presei, este primul stat din Uniunea Europeană care profită de criză pentru a încerca o lovitură de forţă”, se arată în scrisoarea trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli.

„De la începutul epidemiei, cele câteva instituţii media independente rămase în ţară sunt atacate regulat şi acuzate de difuzarea de „ştiri false” pe motiv că pun la îndoială nivelul de pregătire şi strategia guvernului pentru limitarea răspândirii virusului”, susţin organizaţiile neguvernamentale, care le cer liderilor europeni „să se opună ferm măsurilor discutate în prezent în parlamentul ungar şi să afirme clar că Uniunea Europeană nu va accepta aplicarea unei legislaţii de urgenţă care încalcă drepturile fundamentale şi libertatea presei”.

Scrisoarea conţine şi avertismentul că alte state europene „ar putea fi tentate să urmeze exemplul Ungariei”. Unele guverne au limitat deja accesul jurnaliştilor la conferinţele de presă, de exemplu în Slovacia şi în Cehia. UE trebuie să ceară guvernelor să garanteze accesul complet al profesioniştilor din presă la decidenţii politici, la cei aflaţi în prima linie a crizei sanitare şi la modul de funcţionare a autorităţilor în general. Liderii europeni trebuie să declare că „jurnalismul şi libera circulaţie a informaţiilor sunt indispensabile eforturilor Europei de a limita epidemia de COVID-19”, insistă autorii documentului.

Citește și : Lumea se îndreaptă către o criză economică mai rea decât cea din anul 2008 (OMC)

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a reamintit că orice măsură de urgenţă luată în cadrul crizei coronavirusului trebuie să fie „proporţională şi necesară” şi a avertizat că „monitorizează situaţia”.