DISTRIBUIȚI
www.amrefcanada.org

ONG-ul Amref Health Africa şi filiala sa spaniolă, care activează pentru un acces mai bun la sănătate pe acest continent, au fost distinse miercuri cu Premiul Prinţesa de Asturias pentru Cooperare Internaţională 2018, relatează EFE, potrivit agerpres.

Amref – sigla în engleză a Fundaţiei Africane pentru Medicină şi Cercetare – este prezentă în aproximativ 30 de ţari africane şi a ajutat în cei 60 de ani de existenţă circa 110 milioane de persoane şi a pregătit 12 milioane de angajaţi în domeniul sănătăţii. Din 1957, acest ONG se axează asupra proiectului de sănătate a mamei şi copilului, combaterii HIV, tuberculozei sau malariei, pregătirii personalului din domeniul sanitar local şi promovării cercetării ştiinţifice.


Citește și : Trump ameninţă iar presa americană cu ridicarea acreditărilor la Casa Albă

Juriul Premiului Prinţesa de Asturias a subliniat că această organizaţie a răspuns aşteptărilor a milioane de persoane din ţările cele mai vulnerabile şi sărace de pe continentul african. De asemenea, juriul s-a arătat convins că acest ONG merită premiul datorită „eforturilor susţinute pentru a răspunde nevoilor a milioane de oameni de pe continentul african, completând acţiunile sistemelor locale de sănătate”.

Prin această iniţiativă a fost posibil să se ajungă la populaţiile cele mai vulnerabile şi izolate, care nu au acces la servicii medicale, datorită mai ales utilizării avionetelor-ambulanţă, se arată în decizia juriului. Din 2005 organizaţia pregăteşte la distanţă, online sau prin dispozitive mobile, personal medical iar în 2018 a inaugurat prima universitate orientată spre domeniul medical.

Această organizaţie a fost preferată dintre alte 26 de ONG-uri din 17 ţări, care aspirau la acest premiu. Premiul pentru Cooperare Internaţională 2018 a fost al treilea din cele opt pe care le acordă Fundaţia Prinţesa de Asturias, după ce au fost recompensaţi regizorul american Martin Scorsese (Arte) şi ziarista mexicană Alma Estela Guillermoprieto (Comunicare şi Ştiinţe Umane).

Citește și : Merkel: Europenii vor face totul pentru ca Iranul să nu rupă acordul nuclear

Înmânarea premiilor Prinţesa de Asturias va avea loc în octombrie la Oviedo (nord), unde se află sediul Fundaţiei Prinţesa de Asturias, în cadrul unei ceremonii prezidate de regii Spaniei.

Premiile Prinţesa de Asturias sunt atribuite anual unor personalităţi din domenii foarte diverse: arte, cooperare internaţională, ştiinţe sociale, comunicare, sporturi, cercetare ştiinţifică şi litere. Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro – simbol reprezentativ al premiului – un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.