DISTRIBUIȚI
ResearchGate

Omul de ştiinţă rus Dmitri Kolker, care a fost arestat în urmă cu două zile în Siberia pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit, a declarat duminică pentru Reuters avocatul său, Aleksandr Fedulov, potrivit agerpres.  

Kolker fusese transportat la închisoarea Lefortovo din Moscova, potrivit avocatului său.


Citește și : Lukaşenko amenință cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul

„A murit ieri. Mâine vom depune o plângere în legătură cu detenţia sa”, a explicat avocatul.

Familia lui Kolker a anunţat săptămâna trecută că omul de ştiinţă a fost ridicat direct de pe un pat de spital din Novosibirsk (Siberia), unde era hrănit printr-un tub, şi dus cu avionul la Moscova de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB).

Kolker era doctor în fizică şi matematică. Familia sa a declarat că omul de ştiinţă fusese acuzat că a colaborat cu serviciile de securitate din China, ţară în care ţinuse anterior prelegeri ştiinţifice. Familia a insistat că Kolker era nevinovat.

Sâmbătă, agenţia de stat TASS a transmis că Rusia a reţinut un al doilea om de ştiinţă din Novosibirsk sub suspiciunea de înaltă trădare. Nu este clar dacă există vreo legătură între cele două cazuri, scrie Reuters.

Citește și : Zelenski face apel la sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după încheierea războiului

O serie de oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de înaltă trădare în ultimii ani în Rusia pentru că ar fi transmis străinilor documente sensibile. Criticii Kremlinului invocă o paranoia nefondată a regimului.

Acuzaţia de înaltă trădare este pasibilă în Rusia cu o pedeapsă care merge până la 20 de ani de închisoare.