DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri maltez Yorgen Fenech a pledat nevinovat, sâmbătă seara, în cazul asasinării jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, eveniment care a zguduit insula din Marea Mediterană, informează dpa, potrivit agerpres.

Fenech, în vârstă de 37 de ani, a sosit escortat în faţa instanţei, unde a fost acuzat de complicitate la uciderea jurnalistei, participare la o organizaţie criminală şi complicitate la provocarea unei explozii.


Citește și : Toate corpurile migranţilor găsiţi în ‘camionul morții’ din Essex au fost repatriate în Vietnam

Jurnalista Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, a fost ucisă într-un atentat cu maşină în octombrie 2017. Cei trei bărbaţi despre care se crede că au detonat bomba aşteaptă să fie judecaţi.

Familia victimei a asistat la şedinţa în care anchetatorul principal Keith Arnaud a afirmat că Fenech a fost monitorizat în timpul anchetei şi a fost arestat în momentul când autorităţile l-au surprins încercând să părăsească Malta la bordul yachtul-ului său, pe 20 noiembrie.

Arnaud a precizat că omul de afaceri maltez cu investiţii în domeniile turismului, energiei şi automobilelor a fost reţinut de mai multe ori din cauza complexităţii anchetei.

Fenech a solicitat graţierea în schimbul furnizării de informaţii referitoare la alte persoane despre care susţine că au fost implicate în comiterea crimei, dar cererea sa a fost respinsă.

El fusese numit proprietarul unei companii secrete offshore, 17 Black, care avea drept scop introducerea banilor în conturile şefului de cabinet al prim-ministrului maltez, Keith Schembri, şi al ministrului Konrad Mizzi. Ambii au demisionat marţi.

Se aşteaptă, de asemenea, anunţarea în scurt timp a demisiei premierului Joseph Muscat, pe fondul unor proteste extinse care au avut loc în Malta.

Citește și : Papa Francisc: ‘Adulţii au de învăţat de la copii în tot ceea ce priveşte protecţia naturii’

Muscat, în vârstă de 45 de ani, a fost ales în 2013 şi de atunci a câştigat alegerile generale succesive cu o majoritate zdrobitoare de voturi. Creditat pentru supravegherea unei creşteri economice record şi a unui şomaj scăzut în timpul mandatului său, Muscat a fost acuzat însă pentru că a închis ochii în cazul corupţiei.

Conform surselor din cadru Partidului Laburist de guvernământ, este de aşteptat ca Malta să aibă un nou prim ministru până pe 18 ianuarie.