DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul maltez Joseph Muscat a confirmat marţi arestarea unui bărbat suspectat că a acţionat ca intermediar în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017, transmite dpa, potrivit agerpres.

Muscat a declarat că suspectul ar putea fi graţiat dacă va oferi informaţii ce vor conduce la inculparea celui care a orchestrat asasinatul care a şocat Malta şi a declanşat reacţii de condamnare în toată Europa.


Citeşte şi: Armata israeliană a doborât patru rachete siriene

Suspectul a fost arestat joi pentru spălare de bani, de poliţia malteză în colaborare cu Interpol, şi se află acum sub o securitate ‘foarte strânsă’, le-a declarat Muscat jurnaliştilor, confirmând o informaţie difuzată puţin mai devreme de publicaţia Times of Malta.

Joseph Muscat a afirmat că a semnat o scrisoare prin care îi promite suspectului imunitatea în toate cazurile în care este implicat, dacă informaţiile pe care le va furniza anchetatorilor vor putea fi coroborate.

‘Dacă persoana colaborează şi informaţia furnizată este suficientă pentru a-l inculpa pe ”creierul” acestei crime, va fi graţiată de preşedinte’, a afirmat şeful guvernului.

El a mai spus că se aşteaptă ca acest caz să fie finalizat în săptămânile următoare. ‘Nu cred că este o chestiune de luni, dar nici nu cred că este vorba doar de câteva zile. Ar putea fi ceva între’ aceste două situaţii, a apreciat Muscat.

El a precizat că îşi asumă întreaga răspundere pentru decizia de a promite o graţiere.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine! Mai mulţi răniţi şi pagube materiale însemnate

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său.

Trei bărbaţi au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că au plantat şi detonat dispozitivul exploziv care a ucis-o pe jurnalistă, dar autorităţile nu au reuşit până acum să stabilească cine a ordonat asasinatul.