DISTRIBUIȚI

Pandemia declanşată de noul coronavirus – care pare să se atenueze în vestul Europei, dar să se accentueze în estul continentului – nu trebuie să ducă la recrudescenţa altor maladii infecţioase din cauza unei lipse de acces la vaccinare, a avertizat joi filiala Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Europa, citată de AFP, potrivit agerpres.

„Serviciile de vaccinare sunt esenţiale. Dacă ele au fost întrerupte, trebuie luate măsuri cât mai repede posibil pentru reluarea lor”, a declarat directorul secţiunii Europa a OMS, Hans Kluge, în cursul unei conferinţe de presă difuzată online din Copenhaga.


Citește și: SUA a înregistrat 2500 de decese de coronavirus de ieri până azi

„Nu putem să permitem ca impactul COVID-19 să fie amplificat neglijând alte măsuri vitale de protecţie a sănătăţii”, a spus în continuare el.

OMS Europa îşi exprimă îngrijorarea îndeosebi faţă de recrudescenţa rujeolei, care a afectat 6.000 de persoane în primele două luni ale acestui an.

„Imunizarea nu a fost niciodată atât de importantă”, a spus Siddharta Datta, un expert al OMS în materie de vaccinuri în cadrul aceleiaşi conferinţe. „Rujeola şi alte maladii infecţioase sunt destul de prezente printre noi. Momentul de a le preveni este acum”, a insistat el.

În acest scop, este important să permitem sistemului de sănătate să funcţioneze paralel cu îngrijirile acordate pacienţilor afectaţi de noul coronavirus.

„Sistemele de sănătate cu orientare dublă pot oferi flexibilitatea şi rezilienţa necesare pentru gestionarea valurilor repetate de contaminări cu noul coronavirus şi cererea în creştere de alte servicii”, a subliniat Kluge.

Secţiunea Europa a OMS, care acoperă o arie de la Atlantic la Pacific şi cuprinde 53 de ţări extrem de variate ca suprafaţă şi populaţie ca Rusia şi Andorra, a înregistrat peste 1,4 milion de cazuri oficiale şi 129.344 de decese legate de noul coronavirus, potrivit cifrelor organizaţiei.

„În timp ce curba epidemică s-a aplatizat în Europa occidentală, ea se accentuează pe măsură ce privim spre estul Europei”, şi-a exprimat regretul directorul general al OMS Europa.

În Belarus, Kazahstan, Rusia şi Ucraina, numărul cazurilor a crescut în cursul ultimelor şapte zile, în timp ce s-a stabilizat în Turcia.

Citește și: Trump își reia vizitele electorale în SUA

În acelaşi timp, coordonatoarea situaţiilor de urgenţă în Europa în cadrul OMS, Dorit Nitzan, şi-a exprimat susţinerea pentru utilizarea măştilor de către populaţie în general, dar a subliniat că aceasta trebuie însoţită şi de alte măsuri, precum distanţarea socială, potrivit EFE.

„Dacă există suficiente măşti la nivelul populaţiei, ele pot fi folosite, dar avertizăm că oamenii trebuie să înţeleagă că ele nu au valoare doar prin ele însele, ci purtarea măştilor trebuie însoţită de o serie întreagă de măsuri, cum ar fi păstrarea distanţei sociale şi respectarea recomandărilor de sănătate”, a subliniat Nitzan într-o conferinţă de presă virtuală de la Geneva.

OMS ezită de câteva săptămâni să recomande utilizarea generalizată a măştilor şi, având în vedere deficitul de echipamente de protecţie înregistrat în timpul vârfului maladiei de COVID-19 în multe ţări, a susţinut întotdeauna să se acorde prioritate utilizării acestora în rândurile lucrătorilor din sănătate.

„Continuăm să recomandăm utilizarea măştilor în rândul angajaţilor din sistemul sanitar, persoanelor care îngrijesc bolnavi şi al pacienţilor”, a subliniat experta OMS.