DISTRIBUIȚI
DW

Originea noului coronavirus rămâne în acest stadiu incertă, dar ea este totuşi esenţială pentru a înţelege cum virusul a „invadat specia umană” în câteva luni, explică o înaltă responsabilă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) într-un interviu acordat miercuri AFP, scrie agerpres.

La sfârşitul lunii martie, preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping încheiaseră un armistiţiu informal în duelul de declaraţii între cele două mari puteri asupra originii maladiei COVID-19.


Citește și : Merkel UITĂ de atacurile hackerilor ruși și vrea îmbunătățirea relațiilor cu Moscova

Dar armistiţiul a fost încălcat rapid.

Administraţia Trump, care acuză autorităţile chineze că ar fi întârziat să alerteze lumea cu privire la epidemie, suspectează de acum în mod deschis China că ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi la originea pandemiei. Ceea ce Beijingul dezminte.

Fără a se pronunţa, Sylvie Briand aflată la conducerea Departamentului de gestionare a riscurilor infecţioase din cadrul OMS, consideră totuşi „interesant să se cunoască originea virusului pentru a se înţelege cum a evoluat”.

„Este un virus de origine animală transmis omului. Şi deci trebuie încercat să se înţeleagă ce a făcut ca adaptarea acestui virus să-i permită să invadeze specia umană”, analizează ea în faţa sediului OMS din Geneva.

Primele cazuri de infectare cu SRAS-CoV-2, virusul aflat la originea maladiei COVID-19, au fost semnalate la sfârşitul lunii decembrie în regiunea Wuhan, în China. De atunci, pandemia a făcut aproape 300.000 de morţi.

Potrivit opiniei a numeroşi cercetători, noul coronavirus este fără îndoială apărut la lilieci, dar oamenii de ştiinţă cred că el a trecut printr-o altă specie înainte de a se transmite omului.

„Virusul s-a multiplicat la aceste animale, s-a transformat puţin pe măsura acestor treceri şi în cele din urmă a dus la o formă de virus transmisibilă omului”, subliniază Sylvie Briand, care conducea programul Gripa din cadrul OMS în timpul pandemiei gripale de H1N1 în 2009.

Reconstituirea originii virusului, aflând care au fost gazdele sale intermediare, ar permite – potrivit acestei cercetătoare franceze – „să se evite ca fenomenul să se mai repete şi să se evite fenomene ping-pong” de transmitere între om şi animale.

Căci „de fiecare dată când există aceste treceri de la o specie la alta, virusul se poate modifica puţin şi asta poate avea un impact de exemplu asupra tratamentelor sau a vaccinurilor care pot să nu mai fie destul de eficiente”, a detaliat ea.

Pentru moment, persistă numeroase necunoscute. Şi aceasta, cu toate că s-au făcut „mii şi mii de prelevări”, în special de la „multe animale în piaţa din Wuhan”, dar şi de la câini din Hong Kong, afirmă ea, subliniind că aceste analize sunt de durată.

Aceste prelevări sunt efectuate de ţări, menţionează Briand, dar OMS le „încurajează să împărtăşească informaţii între ele” pentru a accelera cercetările.

Citește și : Vietnamul nu mai are niciun caz nou de coronavirus

SUA şi Australia au cerut o anchetă internaţională asupra originii virusului. Mai diplomată, OMS a cerut Beijingului să o „invite” pentru a ancheta asupra acestui subiect.

După aceasta, China a propus la începutul lunii mai crearea unei comisii sub egida autorităţilor sanitare mondiale cu scopul de a evalua „răspunsul mondial” la COVID-19 şi doar după sfârşitul epidemiei.

Autorităţile chineze au subliniat că demersul ar trebui validat în prealabil de Adunarea mondială a sănătăţii din cadrul OMS şi de consiliul său executiv – cele două principale organe ale organizaţiei internaţionale cu sediul la Geneva şi care se reunesc săptămâna viitoare în cursul reuniunii lor anuale.

Aceste dezbateri ar urma să se refere de asemenea, potrivit Sylvie Briand, la necesitatea „de a ajusta” sistemul de alertă sanitară al OMS, care permite doar să se declare dacă există sau nu o urgenţă internaţională pentru sănătate, în timp ce procesul anterior era în şase etape, ultima dintre ele fiind pandemia.