DISTRIBUIȚI
Reuters

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a adoptat marți o rezoluție care ar putea duce la închiderea biroului regional al Rusiei, potrivit mediafax.

Rezoluția ar putea duce la închiderea biroului regional al Rusiei și la suspendarea reuniunilor din această țară, ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, notează Reuters.


Citește și : Aderarea Suediei la NATO ar consolida apărarea regiunii nordice

Sesiunea specială a biroului european a adoptat rezoluția, susținută de Ucraina și Uniunea Europeană, cu 43 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 2 abțineri.

Trimisul Rusiei, Andrey Plutnitski, s-a opus rezoluției și s-a declarat extrem de „dezamăgit”.

Promotorii consideră că este un pas politic important pentru izolarea Moscovei și au declarat că s-au străduit să evite orice impact major asupra sistemului de sănătate din Rusia.

Rezoluția a menționat o „urgență sanitară” în Ucraina, referindu-se la victimele în masă, la riscurile de boli cronice și infecțioase care au rezultat în urma acțiunilor militare ale Rusiei.

Unii au criticat rezoluția OMS, spunând că nu merge suficient de departe. Diplomații au declarat pentru Reuters că au renunțat la eforturile de suspendare a Rusiei din consiliul executiv al OMS din cauza unor aspecte tehnice legale, deși membrii ar putea încerca să înghețe drepturile de vot ale Rusiei la o reuniune importantă care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Citește și : Circa 100 de civili sunt captivi în oţelăria Azovstal din Mariupol

 

Trimisul Rusiei, Andrey Plutnitsky, s-a opus rezoluției și s-a declarat „extrem de dezamăgit”.

Proiectul de rezoluţie arăta că războiul din Ucraina are „efecte extrem de devastatoare asupra sistemului de sănătate din Ucraina”.