DISTRIBUIȚI

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat cu privire la o criză a resurselor umane în sectorul sanitar european, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.  

„În timp ce intram în al patrulea an de pandemie, angajaţii noştri din domeniul sănătăţii sunt obosiţi, suprasolicitaţi şi adesea prost plătiţi”, a afirmat miercuri, la Bucureşti, directorul Biroului Regional OMS Europa, dr. Hans Henri P. Kluge.


Citește și : Ziua Mondială a Apei: Conflictele pentru apă

„Sistemele noastre de sănătate luptă să-i menţină şi să atragă următoarea generaţie de angajaţi în domeniul sănătăţii”, a afirmat Hans Kluge, potrivit unui comunicat.

El a spus că mulţi angajaţi din domeniul sănătăţii bine pregătiţi şi motivaţi sunt necesari pentru a face faţă unor provocări precum o societate îmbătrânită, schimbările climatice şi o posibilă altă pandemie.

Sistemele de sănătate au „probleme profunde”, a menţionat dr. Hans Henri P. Kluge, subliniind că în unele ţări 40% din forţa de muncă medicală se va pensiona în următorii 10 ani fără să existe planuri clare de înlocuire a acestora.

Kluge a cerut ţărilor UE să abordeze sănătatea mintală, echilibrul în viaţa profesională, salariile şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din domeniul sănătăţii.

Guvernele trebuie să acţioneze şi nu numai să vorbească, a spus el. „Trebuie să acordăm prioritate investiţiilor în oamenii care îşi dedică viaţa şi cariera pentru îngrijirea celorlalţi”, a afirmat de asemenea responsabilul OMS.

Citește și : Szijjarto: Extinderea în Balcanii de vest poate întări Uniunea Europeană

Miercuri şi joi, are loc, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate. Vor fi discutate modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane.