DISTRIBUIȚI
Phys.org

Pandemia de COVID-19 a provocat moartea a aproximativ 15 milioane de oameni în întreaga lume, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adică cu 13% mai multe decese decât erau preconizate în mod normal în doi ani, relatează BBC , scrie news.ro

OMS consideră că multe ţări au raportat mai puţine persoane care au decedat din cauza COVID-ului decât cifra reală. Oficial, au fost raportate doar 5,4 milioane de decese.


Citește și : Macron se va întâlni la Berlin cu Olaf Scholz

În India, s-au înregistrat 4,7 milioane de decese cauzate de COVID-19, de 10 ori mai multe decât cifrele oficiale, şi aproape o treime din numărul total de decese cauzate de COVID-19 la nivel global.

Guvernul indian a pus la îndoială cifrele, precizând că are ”îngrijorări” cu privire la metodologie, dar alte studii au ajuns la concluzii similare cu privire la cifra deceselor în India.

Măsura folosită de OMS se numeşte „decese în exces”, respectiv cât de mulţi oameni au murit comparativ cu cifra estimată în mod normal pe baza mortalităţii în aceeaşi zonă înainte de izbucnirea pandemiei.

Aceste calcule iau în considerare, de asemenea, decesele care nu au fost direct cauzate de COVID-19, ci au fost în schimb cauzate de efectele sale secundare, cum ar fi oamenii care nu pot accesa spitalele pentru serviciile medicale necesare. În acelaşi timp, calculele iau în considerare raportarea precară din unele regiuni şi numărul scăzut de teste realizate la începutul pandemiei.

Potrivit OMS, majoritatea celor 9,5 milioane de decese înregistrate pe lângă cele 5,4 milioane de decese raportate de COVID-19 au fost considerate decese cauzate direct de virus.

Dr. Samira Asma, din cadrul departamentului de date al OMS, a spus că ”este o tragedie”.

”Este un număr uluitor şi este important pentru noi să onorăm vieţile pierdute şi trebuie să tragem la răspundere factorii de decizie. Dacă nu numărăm decesele, vom rata ocazia de a fi mai bine pregătiţi pentru data viitoare, a mai spus ea.

Alături de India, ţările cu cel mai mare număr de decese sunt Rusia, Indonezia, SUA, Brazilia, Mexic şi Peru, sugerează cifrele OMS. Cifrele din Rusia sunt de trei ori şi jumătate mai mari faţă de decesele raportate în ţară.

Citește și : UE acordă încă 52 de milioane euro Republicii Moldova

 

Raportul analizează, de asemenea, ratele deceselor în exces în raport cu densitatea populaţiei fiecărei ţări. Rata de mortalitate excesivă a Marii Britanii, Spaniei şi Germaniei a fost peste media mondială în 2020 şi 2021.

Printre ţările cu rate scăzute de mortalitate în exces se numără China, care urmează politica ”zero COVID”, care implică testarea în masă şi carantina totală, Australia, care a impus restricţii stricte de călătorie pentru a ţine virusul în afara ţării, Japonia şi Norvegia.