DISTRIBUIȚI
Reuters

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni un nou sistem de denumire pentru variantele Covid-19, astfel că, de acum înainte, va folosi litere greceşti în cazul versiunilor descoperite în ţări ca Marea Britanie, Africa de Sud şi India, relatează BBC, potrivit news.ro.

Varianta descoperită în Regat este etichetată drept Alpha, cea în Africa de Sud – Beta, iar cea în India – Delta.


Citeşte şi: UK se pregăteşte SĂ RENUNŢE la ‘paşaportul’ de vaccinare – Black News

OMS a spus că a luat această decizie pentru a simplifica discuţiile, dar şi pentru a ajuta la înlăturarea stigmatului numelor.

La începutul acestei luni, guvernul indian a criticat denumirea variantei B.1.617.2 – descoperită în ţară, în octombrie 2020 – ca „variantă indiană”, deşi OMS nu a etichetat-o vreodată oficial aşa.

Citeşte şi: Parchetul European al lui Kovesi îşi începe oficial activitatea – Black News

„Nicio ţară nu trebuie stigmatizată pentru detectarea şi raportarea de variante”, a scris Maria Van Kerkhove, director al OMS, pe Twitter. Ea a făcut apel pentru „supravegherea solidă” a variantelor şi pentru împărtăşirea datelor ştiinţifice, pentru a ajuta la oprirea răspândirii.

Literele vor fi folosite atât pentru variantele preocupante, cât şi pentru variantele de interes. Lista a fost publicată pe site-ul OMS.

Citeşte şi: Zelenski cere Germaniei mai multe arme pentru conflictul din estul Ucrainei – Black News

Aceste litere greceşti nu vor înlocui denumirile ştiinţifice. Dacă sunt identificate oficial mai mult de 24 de variante, sistemul va rămâne fără litere greceşti şi va fi anunţat un nou program de denumire, a declarat Van Kerkhove pentru Stat News.

Luni, un cercetător care consiliază guvernul britanic a spus că ţara se află în faza de început al celui de-al treilea val de infecţii cu noul coronavirus, alimentat în parte de varianta Delta. La finalul săptămânii trecute, Vietnamul a anunţat că a descoperi o variantă ce combină Alpha şi Delta, care se răspândeşte mai repede şi este foarte periculoasă.