DISTRIBUIȚI
Tanks of pro-Russian troops drive along a road during Ukraine-Russia conflict near the southern port city of Mariupol, Ukraine April 17, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

În timpul conferinței de presă a Organizației Mondiale a Sănătății, care a avut loc astăzi la Kiev, oficialii au anunțat că adună dovezi pentru posibile crime de război comise de Rusia, relatează Reuters, informează mediafax.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că agenția a documentat deja 200 de atacuri asupra spitalelor și clinicilor din Ucraina, care ar putea încălca dreptul internațional.


Citește și : Jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminat în prezent cu mine sau proiectile neexplodate (Kiev)

Ryan a declarat: „Atacurile intenționate asupra unităților de asistență medicală reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internațional și, ca atare – pe baza investigației și a atribuirii atacului – reprezintă crime de război în orice situație …Continuăm să documentăm și să fim martori la aceste atacuri … și avem încredere că sistemul ONU și Curtea Penală Internațională și alții vor face investigațiile necesare pentru a evalua intenția criminală din spatele acestor atacuri”.

Rusia a negat în trecut acuzațiile de comitere a unor crime de război în Ucraina, dar aceste dezmințiri au fost întâmpinate cu un scepticism tot mai mare din partea oficialilor occidentali.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ruse au distrus sau deteriorat deja aproape 400 de instituții de sănătate din țară.

Citește și : Ucraina şi Rusia au efectuat un nou schimb de prizonieri