DISTRIBUIȚI
Bianet

Poliţia turcă a arestat vineri un politician pro-kurd la domiciliul său din Ankara, a informat agenţia de ştiri Anadolu, după ce o instanţă l-a condamnat la închisoare pentru legături cu terorismul pentru o postare pe Twitter veche de peste un an, transmite dpa, potrivit agerpres.   

Unităţile antiteroriste l-au adus pe Omer Faruk Gergerlioglu la sediul poliţiei, unde se află în aşteptarea transferului la închisoare, a raportat Anadolu, citând o declaraţie a procurorului şef.


Citește și : Administrația Biden ridică sancţiunile impuse de Trump Curţii Penale Internaţionale

Nu a fost clar imediat când va fi trimis la închisoare Gergerlioglu, fost parlamentar din partea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), de orientare pro-kurdă.

„Ne poţi aresta, dar nu ne poţi intimida”, a scris HDP pe Twitter, alături de o filmare în care se poate vedea cum poliţia îl scoate forţat pe Gergerlioglu din locuinţa sa.

Parlamentul i-a retras mandatul de parlamentar lui Gergerlioglu pe 17 martie, la aproape o lună după ce o instanţă de apel i-a confirmat condamnarea pentru acuzaţii de propagandă teroristă pentru o postare pe reţelele sociale.

Gergerlioglu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o postare pe Twitter ce sugera revenirea la un proces de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup desemnat ca terorist şi care duce o insurgenţă de zeci de ani în Turcia.

Guvernul turc acuză HDP că are legături cu PKK.

Citește și : Persoanele vaccinate din SUA îşi pot relua călătoriile în zonele cu ‘risc scăzut’ (CDC)

Procurorul-şef al Turciei a intentat recent un proces la Curtea Constituţională pentru desfiinţarea HDP, a doua cea mai mare formaţiune de opoziţie din Turcia, pentru presupuse legături cu PKK. HDP, un partid politic legal, a negat acuzaţiile.

Gergerlioglu, un binecunoscut susţinător al drepturilor omului şi un critic deschis al guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a organizat un protest în parlament timp de cinci zile după ce şi-a pierdut mandatul. El a fost arestat pentru scurt timp la acel moment.