DISTRIBUIȚI
Business24.ro

Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană să impună taxe vamale majorate asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta faață de subvențiile primite de Boeing, anunță Reuters, conform mediafax.

Organizația Mondială a Comerțului a autorizat Uniunea Europeană să impună tarife asupra mărfurilor SUA în valoare de 4 miliarde de dolari pentru a riposta împotriva subvențiilor acordate de planificatorul american Boeing Co BA.N, au spus persoane familiare cu această chestiune.


Citește și: Disney DĂ AFARĂ 28.000 de angajaţi

Decizia oferă un nou motiv pentru potențiale fricțiuni comerciale cu săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, după ce Washingtonul a început anul trecut să impună tarife pentru mărfuri UE în valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru sprijinul acordat de stat companiei Airbus.

Cele două părți sunt blocate într-o dispută de 16 ani la OMC, cu sediul la Geneva, cu privire la ajutorul acordat industriilor lor aeronautice, cazuri care reprezintă în prezent cea mai mare dispută comercială din lume.

Părțile au fost informate vineri de decizia OMC, iar hotărârea va fi publicată peste câteva săptămâni.

Reprezentantul comercial al SUA și biroul UE din Washington nu au răspuns imediat la cererile de comentarii.

Surse din ambele părți au declarat că tarifele UE pentru produse precum avioanele Boeing, care trebuie încă să fie adoptate în mod oficial de OMC, nu vor fi impuse înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, deoarece Bruxellesul încearcă să evite inflamarea unei campaniei prezidențiale din SUA.

Cu toate acestea, ambele părți și-ar putea anunța victoria, SUA invocând valoarea mai mare a tarifele.

Citește și: Autorităţile din Belarus AU ÎNCHIS principalul site de știri

Surse europene au declarat că suma anunțată nu include taxe de 4,2 miliarde de dolari decise într-un caz anterior, ceea ce oferă UE un total de 8,2 miliarde de dolari.

Statele Unite spun că espectiva decizie, care i-a permis UE să riposteze la tratamentului fiscal special pentru exportatorii americani, pe care UE nu a implementat-o niciodată, nu mai este valabilă deoarece o lege care genera sistemul în litigiu a fost abrogată în 2006.

OMC a refuzat să fie atrasă în controversa privind tarifele neutilizate, spunând că nu are nimic de adăugat la hotărârile anterioare.