DISTRIBUIȚI
BloombergQuint

Omanul va juca un rol de mediator în disputa privind petrolierele sechestrate între Marea Britanie şi Iran, relatează vineri media iraniene de stat, citate de DPA, potrivit agerpres.

Miniştrii de externe din Oman şi Iran, Yusuf bin Alawi bin Abdullah şi Mohammad Javad Zarif, se vor întâlni sâmbătă la Teheran, a relatat agenţia IRNA.


Omanul a mediat în tensiunile între Iran şi adversarii din Occident şi în trecut, înregistrând de mai multe ori un anumit succes, potrivit DPA.

Citește și : Salvini cere un acord european de repartizare a migranţilor blocaţi pe o navă a Gărzii de Coastă italiene

Disputa dintre Teheran şi Londra a început pe 4 iulie, când petrolierul iranian Grace-1 a fost sechestrat în largul Gibraltarului, pentru presupusa încălcare a sancţiunilor UE împotriva Siriei, unde nava ar fi urmat să transporte petrol.

Circa două săptămâni mai târziu, Iranul a sechestrat petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero în strâmtoarea Ormuz, pretinzând că nava ar fi intrat în coliziune cu o ambarcaţiune de pescuit şi ar fi încălcat legea internaţională.

Ambele părţi au negat acuzaţiile şi au denunţat o „piraterie de stat”.

India a ajuns şi ea în mijlocul acestei dispute, în contextul în care aproape 50 dintre cetăţenii săi sunt reţinuţi pe nave în toiul tensiunilor în creştere cu Iranul, care au implicat şi SUA.

Vineri, Iranul a eliberat nouă dintre cei 12 marinari indieni din nava sub pavilion panamez MT Riah, care a fost reţinută în Golf de Iran la jumătatea lui iulie, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din India. Iranul a acuzat nava respectivă că transporta carburant de contrabandă.

Trei cetăţeni indieni rămân la bordul MT Riah, iar 18 sunt pe petrolierul Stena Impero, care avea un echipaj de 23 de membri în total.

Oficiali din cadrul Înaltei Comisii a Indiei din Londra s-au întâlnit cu cei 24 membri de echipaj indieni de pe Grace-1.

Citește și : Cel puțin 103 persoane, ucise în ultimele 10 zile în Siria (ONU)

„Moralul echipajului este bun. Am asigurat toată asistenţa necesară pentru o eliberare rapidă. HCI Londra va asigura documentele de călătorie necesare şi va face aranjamentele conexe”, a precizat ministerul.

Recent, Marea Britanie a sugerat lansarea unei misiuni navale europene în Strâmtoarea Ormuz, o rută de navigaţie vitală aflată în centrul tensiunilor între Iran şi Occident. Convorbirile sunt încă în desfăşurare, misiunea putând fi una de observare sau chiar să presupună escorte militare pentru navele de mărfuri în regiune.

Vineri, guvernul danez şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea britanică.

„Salut propunerea guvernului britanic privind o iniţiativă maritimă internaţională de securitate în regiune”, a declarat ministrul de externe danez Jeppe Kofod.