DISTRIBUIȚI

Sultanatul Oman a devenit primul stat arab din Golf care a reacreditat un ambasador în Siria, după ce ţările din regiune au închis misiunile sau au redus nivelul de reprezentare diplomatică la Damasc în 2012, în urma reprimării de către guvern a protestelor, la începutul a ceea ce s-a transformat într-un război, transmite luni Reuters, potrivit agerpres.

Sultanatul Oman este unul din puţinele state arabe care au păstrat relaţii diplomatice cu guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad după revolta din 2011, în pofida presiunii exercitate de SUA şi de unii aliaţi din Golf.


Citeşte şi: Un student evreu a fost atacat cu lopata în faţa unei sinagogi din Germania

Ministrul sirian de externe a acceptat duminică scrisorile de acreditare ale ambasadorului Omanului, Turki bin Mahmood al-Busaidy, numit în acest post prin decret regal în luna martie, a transmis agenţia oficială ONA.

Unele state arabe încearcă o reconciliere cu Damascul după victoriile decisive ale forţelor guvernamentale în conflict, cu intenţia de a-şi creşte influenţa în Siria pe seama statelor nearabe Turcia şi Iran, care l-au susţinut pe Al-Assad.

Oman, al cărui sultan Haitham a promis, atunci când a preluat puterea în ianuarie, că va păstra relaţiile amicale cu toate statele, a menţinut deschisă ambasada, la fel cum a procedat şi Bahrain.

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au redeschis la sfârşitul lui 2018 misiunea la Damasc, unde au un însărcinat cu afaceri.

EAU a fost unul din statele din regiune care au sprijinit grupări rebele din Siria, chiar dacă rolul său a fost mai puţin proeminent decât al Arabiei Saudite sau Qatarului, care nu au restabilit până acum relaţii cu Damascul.

Citeşte şi: Trump a ieşit din spital pentru a-şi saluta susţinătorii

În ce-l priveşte, Kuweitul a declarat că va redeschide misiunea de la Damasc dacă va exista un acord în Liga Arabă, care i-a suspendat Siriei calitatea de membru în 2011.

Al-Assad a recuperat controlul asupra celei mai mari părţi a Siriei, cu sprijinul Rusiei, Iranului şi al unor grupări musulmane şiite sprijinite de Iran, precum Hezbollah din Liban.

SUA au impus noi sancţiuni menite să taie sursele de finanţare ale guvernului sirian şi au avertizat că oricine face afaceri cu Damascul riscă să ajungă pe lista neagră.