DISTRIBUIȚI

Sirenele au sunat marţi în China şi s-au păstrat trei minute de reculegere în semn de omagiu adus fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, care a decedat la vârsta de 96 de ani şi este salutat ca un patriot care şi-a „dedicat viaţa” poporului chinez, relatează AFP, potrivit agerpres.

În această zi de doliu naţional, nu au avut loc adunări mari după valul de demonstraţii împotriva restricţiilor sanitare.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Ceremonia comemorativă, transmisă în direct la televizor, a început la Palatul Poporului din Beijing, cu un discurs al preşedintelui Xi Jinping.

„El şi-a dedicat toată viaţa şi energia poporului chinez, luptei pentru independenţa naţională, eliberării poporului, prosperităţii naţionale şi fericirii populaţiei”, a subliniat preşedintele chinez în faţa unei adunări de înalţi demnitari chinezi.

În timp ce autorităţile s-au confruntat recent cu o mişcare de protest de o amploare fără precedent de la mobilizările pro-democraţie de la Tiananmen din 1989, figura lui Jiang Zemin pare unificatoare: arhitectul sosirii Chinei pe scena mondială, el este şi cel care a restabilit calmul la Shanghai în 1989.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

Jiang Zemin a preluat puterea în urma acestui episod, însoţind transformarea celei mai populate naţiuni de pe planetă într-o putere mondială, pe care a condus-o până în 2003. Jiang Zemin a decedat miercurea trecută în urma leucemiei şi a unei insuficienţe multiple de organe.