DISTRIBUIȚI
epa

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic le-a adus luni un omagiu unor civili sârbi ucişi după războiul de independenţă din anii 1990, acest nou gest de reconciliere fiind menit să încerce repararea unor relaţii încă fragile după 25 de ani de la conflict, transmite AFP, potrivit agerpres

Premierul Plenkovic a asistat la o ceremonie în memoria a nouă civili sârbi ucişi la Varivode, un sat din sudul Croaţiei.


Citește și : Armenia cere la CEDO măsuri împotriva Azerbaidjanului

Victimele au fost omorâte de la mică distanţă în faţa caselor lor la aproape două luni de la operaţiunea ‘Furtuna’, care a pus capăt războiului declanşat odată cu declaraţia de independenţă din 1991. Nimeni nu a răspuns deocamdată pentru aceste crime.

Ceremonia de luni este prima organizată de sârbii din Croaţia la care asistă un prim-ministru croat.

Andrej Plenkovic şi-a exprimat regretele pentru aceste ‘grave crime împotriva unor oameni nevinovaţi şi fără apărare’. ‘Această crimă este o insultă pentru Croaţia modernă şi o încălcare a idealurilor pentru care o mare majoritate de foşti combatanţi croaţi, printre care figurau şi sârbi, au luptat’, a spus el.

Prin acest gest cu înaltă încărcătură simbolică, Plenkovic a intenţionat să-şi demonstreze încă o dată voinţa de a încuraja ameliorarea relaţiilor încă delicate dintre sârbi şi croaţi.

Crimele de la Varivode, ca şi celelalte comise împotriva unor sârbi în timpul războiului ‘nu pot fi justificate în niciun fel’, a mai spus şeful guvernului, adresând minorităţii sârbe ‘un mesaj de reconciliere şi speranţa de a construi un viitor comun pentru toţi cetăţenii Croaţiei’.

În ultimul timp, autorităţile au făcut mai multe gesturi îndreptate spre sârbii din Croaţia.

Vicepremierul Boris Milosevic, de origine sârbă, a vorbit despre un eveniment ‘major’. ‘Este un gest simbolic foarte puternic, victimele de aici merită respect şi empatie’, a declarat el presei.

La începutul lunii august, Boris Milosevic a asistat la marcarea anuală a operaţiunii ‘Furtuna’, în prima participare a unui reprezentant al minorităţii sârbe la această ceremonie.

Vezi și : Aleksei Navalnîi confirmă vizita lui Merkel

Câteva săptămâni mai târziu, preşedintele croat Zoran Milanovic a asistat la o ceremonie în memoria celor şase civili sârbi ucişi în satul Grubori la puţin timp după operaţiunea ‘Furtuna’.

Războiul dintre anii 1991-1995 a făcut peste 20.000 de morţi. În jur de 200.000 de sârbi s-au refugiat din Croaţia în timpul şi după conflict. Jumătate dintre ei au revenit între timp, iar sârbii formează astăzi circa 4,5% din populaţia de 4,2 milioane de locuitori a Croaţiei.