DISTRIBUIȚI
Deutschlandfunk

Procesul de integrare a Balcanilor Occidentali în Uniunea Europeană trebuie să fie accelerat, a apreciat vineri comisarul european desemnat pentru extindere şi politică de vecinătate, Oliver Varhelyi, care a promis că se va concentra pe o propunere de lansare a negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord înaintea Summitului de la Zagreb, prevăzut în mai anul viitor, transmite MTI, scrie agerpres.

Varhelyi, a cărui nominalizare în postul de comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate a fost acceptată de Parlamentul European în această săptămână, a spus că portofoliul său este unul ”plin de provocări”.


Citește și : Grecia își consolidează paza frontierelor

El a menţionat că a fost clar încă de la Consiliul European din octombrie că unele state membre au ”semne de întrebare serioase” referitoare la cele două ţări candidate şi, mai general, la politica de extindere a UE. Dar Europa, a continuat Oliver Varhelyi, ar arăta mai rău fără extindere întrucât oportunităţile economice şi politice ar fi nevalorificate.

În opinia sa, absenţa extinderii ”poate duce chiar la destabilizarea vecinătăţii imediate”.

Referitor la politica de vecinătate şi Parteneriatul Estic, Varhelyi a spus că există un interes reciproc în aducerea regiunilor ”mai aproape de noi” din punct de vedere economic şi politic. Atunci când vine vorba despre Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, Acordurile de Asociere încheiate cu UE au multe oportunităţi nefructificate, a afirmat el.

Citește și : Jean-Claude Juncker a fost externat din spital

Pe de altă parte, Oliver Varhelyi a remarcat că Turcia este un partener strategic al UE, însă negocierile de aderare cu acest stat sunt într-un blocaj. ”Procesul de aderare nu va putea fi reluat decât după ce în Turcia sunt operate schimbări cu privire la statul de drept”, a explicat Varhelyi, care a adăugat că în calitate de comisar european va lucra pentru ameliorarea situaţiei statului de drept în această ţară.