DISTRIBUIȚI
Show Management

Cel puţin cinci iahturi de lux aparţinând unor miliardari ruşi erau ancorate sau navigau miercuri în jurul insulelor Maldive, un stat din Oceanul Indian care nu a semnat un tratat de extrădare cu Statele Unite, potrivit unor date furnizate de o platformă online specializată în monitorizarea traficului maritim, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Sosirea acestor ambarcaţiuni în arhipelagul Maldive, situat în largul coastelor statului Sri Lanka, s-a produs în urma sancţiunilor aspre impuse Rusiei de ţările occidentale după invadarea Ucraina pe 24 februarie.


Citește și: Doi jurnalişti danezi au fost răniţi în războiul din Ucraina

Iahtul de lux Clio, deţinut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului din industria aluminiului Rusal, care a fost vizat de sancţiuni impuse de Statele Unite în 2018, a ancorat miercuri în portul capitalei din Maldive, oraşul Malé, potrivit datelor publicate de platforma online MarineTraffic.

Iahtul Titan, deţinut de Aleksandr Abramov, cofondator al producătorului de oţel Evraz, a sosit în Maldive pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute navigând în apele teritoriale ale statului insular Maldive miercuri, conform aceloraşi date. Printre ele se află şi iahtul cu o lungime de 88 de metri Nirvana, deţinut de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin. Cele mai multe dintre ambarcaţiunile miliardarilor ruşi au fost văzute în timp ce erau ancorate în porturi din Orientul Mijlociu la începutul acestui an.

Un purtător de cuvânt al Guvernului din Maldive nu a dat curs invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Administraţia americană a anunţat că va adopta măsuri stricte pentru a confisca bunurile deţinute de cetăţenii ruşi vizaţi de sancţiuni.

Citește și : Serbia este supusă unor presiuni uriaşe legat de criza din Ucraina

„Săptămâna viitoare, vom înfiinţa o forţă internaţională transatlantică pentru a identifica, urmări şi bloca activele deţinute de companiile şi oligarhii ruşi sancţionaţi – iahturile lor, conacele lor şi toate acele proprietăţi obţinute ilicit pe care vom putea să le găsim şi să le blocăm în virtutea legii”, a anunţat Casa Albă duminică, pe Twitter.

Autorităţile de la Washington au impus sancţiuni împotriva lui Oleg Deripaska şi a altor ruşi influenţi în 2018 din cauza legăturilor lor cu preşedintele Vladimir Putin după presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, o acuzaţie negată însă de Moscova.