DISTRIBUIȚI
Yahoo Sport UK

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a afirmat luni, în timpul unei conferinţe la Londra, că „violenţele şi crimele sexuale” fac parte din „arsenalul” rus menit să-i „umilească pe ucraineni”, îndemnând la un „răspuns global” din partea liderilor lumii, informează AFP, potrivit agerpres.  

După declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, „oportunităţile ocupanţilor (ruşi) s-au extins pentru a-i umili pe ucraineni şi, din nefericire, violenţele sexuale şi crimele sexuale fac parte din arsenalul lor”, a afirmat Olena Zelenska.


Citește și:  Ucişi, răniţi sau dispăruţi, copiii din Ucraina sunt şi ei victime ale războiului

Rusia a recurs la violenţa sexuală „sistematic şi făţiş”, a subliniat ea.

„De aceea este extrem de important ca aceasta să fie recunoscut drept crimă de război pentru a-i urmări (în justiţie) pe toţi agresorii”, a spus Prima Doamnă a Ucrainei, insistând pentru un „răspuns global”, în timpul unei conferinţe organizate la Londra împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor.

„Sper că va exista un răspuns din partea lumii întregi pentru tot ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment”, a pledat ea.

„Iniţiativa pentru luptă împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor” se desfăşoară luni şi marţi la Londra, fiind organizată de guvernul britanic şi cu participarea de reprezentanţi din toată lumea.

Vineri, ministrul britanic al afacerilor externe James Cleverly, în vizită la Kiev, a anunţat noi ajutoare şi „o susţinere crucială pentru supravieţuitorii violenţelor sexuale comise de armata rusă”.

Potrivit Olenei Zelenska, violenţele sexuale sunt „modul cel mai crud, mai animalic, de a demonstra o dominaţie”.

„Toată lumea ştie că există un mare număr de violuri” comise de armata rusă în Ucraina, însă, potrivit Olenei Zelenska, victimele vorbesc şi mai puţin ca de obicei, din cauza războiului, de teamă că agresorii lor ar putea reveni şi reîncepe abuzurile.

Citește și: Premierul Sunak se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina

„În acest moment, Biroul Procurorului (General al Ucrainei) anchetează peste 100 de cazuri” de presupuse crime sexuale, a anunţat Prima Doamnă, amintind că primul caz care a generat urmăriri penale este cel al unei femei violate de soldaţi care îi uciseseră soţul.

Guvernul ucrainean a lansat o celulă de sprijin psihologic pentru a ajuta victimele războiului, a precizat Olena Zelenska.