DISTRIBUIȚI

Partidul olandez de extremă dreapta eurosceptic Forumul pentru Democraţie (FvD), care în urma rezultatului obţinut la scrutinul provincial de miercuri a devenit a doua forţă politică în Senat, unde astfel actuala coaliţie guvernamentală nu mai are majoritate, a manifestat o deschidere faţă de aceasta din urmă, dar numai cu condiţia să accepte că olandezii ”doresc mai puţină imigraţie” şi să ”se termine cu prostiile (politice) climatice”, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

În declaraţii acordate presei, liderul FvD, Thierry Baudet, a asigurat că înţelege faptul că în mod tradiţional Olanda este ”o ţară a coaliţiilor” şi s-a declarat pregătit pentru angajamente politice alături de alte partide, deşi aceasta este ca şi când ”s-ar pune apă în vin”.


Citește și : Mecanismul consolidat de protecţie civilă UE a intrat în vigoare

El crede că partidele ce formează actuala coaliţie de guvernare – formaţiunea liberală VVD a premierului Mark Rutte, Creştin-Democraţii (CDA), Democraţii 66 (D66) şi Uniunea Creştină – vor fi cele care vor încerca să se apropie de FvD, întrucât sunt ”surprinse” de rezultatele alegerilor provinciale, în urma cărora acest partid ar urma să obţină, conform rezultatelor parţiale ale scrutinului, 11 mandate în Senat, cu numai unul sub numărul celor ale partidului premierului Rutte.

În opinia lui Thierry Baudet, rezultatele acestor alegeri arată că olandezii ”doresc mai puţină imigraţie, să se termine cu prostiile climatice şi o restabilire rapidă a puterii de cumpărare”.

În replică, liderul partidului D66, Rob Jetten – care va obţine şase mandate, cu patru mai puţine faţă de ultimele alegeri -, a exclus orice înţelegere cu FvD, apreciind că acest partid s-a autoexclus prin negarea schimbărilor climatice şi prin cererea ca Olanda să iasă din UE printr-un ”Nexit”, după modelul Brexitului, sau măcar să părăsească spaţiul Schengen, precum şi prin opiniile sale conform cărora unificarea europeană şi multiculturalismul au slăbit statele europene.

Citește și : Irak: Bilanţul scufundării unui feribot în râul Tigru a urcat la 71 de morți

La rândul său, premierul liberal Mark Rutte a declarat că va căuta ‘majorităţi raţionale” care să-i permită trecerea legilor în parlament. ”Pot fi partide care să fie mai la stânga sau mai la dreapta coaliţiei”, a spus el, încercând să minimalizeze instabilitatea provocată de scrutinul desfăşurat miercuri.