DISTRIBUIȚI
London Free Press

Palestinienii din Olanda care au fost născuţi după 1948 vor putea să înregistreze Fâşia Gaza şi Cisiordania ca locuri de naştere oficiale, în loc de Israel sau „necunoscut”, potrivit haaretz.com, scrie news.ro .

Olanda, care nu recunoaşte Palestina ca stat suveran, oferă în prezent două opţiuni palestinienilor în ceea ce priveşte specificarea locului de naştere la registrul civil olandez – Israel sau „necunoscut”, variantă introdusă în 2014.


Citește și: Theresa May poate ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană privind frontiera irlandeză (oficial britanic)

Secretarul de stat Raymond Knops a trimis o scrisoare Camerei Reprezentanţilor de la Haga în care precizează că intenţionează să adauge „Fâşia Gaza şi Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est” pe lista statelor folosite la registrul civil.

Noua categorie va fi disponibilă pentru palestinienii născuţi după 15 mai 1948, ziua în care s-a încheiat mandatura britanică şi Israelul a deveni stat.

În scrisoare, Knops a mai notat că noua categorie este în acord cu „punctul de vedere olandez că Israelul nu deţine suveranitatea asupra acestor zone” şi refuzul Olandei de a recunoaşte Palestina ca stat. El a adăugat că această categorie a fost denumită în baza Acordurilor de la Oslo şi al rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

În timp ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi cel puţin 136 de ţări au recunoscut Palestina ca stat suveran, cel mai multe dintre ţările membre Uniunii Europene s-au abţinut să facă asta până ce nu va exista un acord de pace cu Israelul.

Citește și: SUA şi China reiau negocierile comerciale

Potrivit mai multor surse, decizia recentă a lui Knops a fost luată pentru a preveni ca palestinienii din Olanda să facă apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a li se permite să înregistreze Palestina ca loc de naştere.