DISTRIBUIȚI
dpa

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că bugetul Uniunii Europene ar trebui să fie mai mic după Brexit şi că Olanda nu va avea o contribuţie „disproporţionată”, scrie Politico, potrivit news.ro .

„Pentru Olanda este logic că bugetul ar trebui să se micşoreze după Brexit”, a declarat Rutte în faţa Parlamentului European în Strasbourg. „Iar în cadrul acestui buget mic, ţările bogate ar trebui să plătească mai mult, dar nu într-un mod disproporţionat”, a adăugat el.


Citește și : Prim-ministrul britanic Theresa May anunță că se va pronunţa pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei la apropiatul summit UE

Olanda este dispusă „să îşi plătească partea”, a afirmat el, „dar ţările cu un nivel de prosperitate comparabil ar trebui să facă o contribuţie netă comparabilă”.

Prim-ministrul a subliniat că el doreşte să vadă tăierea bugetelor pentru programele tradiţionale din bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, care va funcţiona între 2021 şi 2027.

„În prezent, fondurile pentru agricultură acoperă 70% din buget. Dacă vom cheltui mai puţin în aceste zone, vom putea avea alte priorităţi”, a afirmat Rotte.

Pe fondul unor temeri că ţări ca Polonia şi Ungaria şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a anula propunerea Comisiei Europene de a lega distribuirea fondurile europene de gestionarea financiară eficientă şi de independenţa judiciară, liderul olandez şi-a arătat susţinerea faţă de măsurile de a proteja statul de drept.

Citește și : UE vrea să-şi întărească operaţiunile militare de securitate din afara teritoriului său

„Populaţia europeană poate progresa doar dacă statul de drept este aplicat în toate statele membre. De aceea este vital ca ţările să respecte angajamentele pe care şi le-au luat atunci când au aderat la UE. Comisia trebuie monitorizeze acest lucru într-un mod independent”, a afirmat Rotte.